Stäng fönster Vetlanda kn, SKEDE 12:1 SKEDE KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Efter att i många år ha diskuterat utvidgning av den medeltida kyrkan och 1817 fått ritning till detta från ÖIÄ, beslöt församlingen att istället gå in för nybyggnad och anlitade den i socknen födde länsbyggmästaren Carl Robert Palmér. Dennes ritning från 1834 approberades i efterhand, då kyrkan stod klar. Invigningen förrättades av biskop Esaias Tegnér 1837. Kyrkan är oförändrad till det yttre, och har i det inre återfått mycket av sin ursprungliga klassicerande karaktär efter flera genomgripande renoveringar.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med halvrunt kor i öster, torn i väster, sakristia i norr. Entréer i väster och mitt på sydfasaden. Byggd i sten, spritputsad med slätputsade omfattningar (ursprungligen helt slätputsad) sockel avfärgad i grått. Svartmålad plåt på taket. Lanterninen klädd med vitmålad plåt. Enligt färgspår kan kyrkan tidigare ha varit avfärgad i blekrosa.

EXTERIÖR - Byggd efter Palmérs ritning 1834, med kraftigt, lågt torn och liten, öppen lanternin. Tre kopplade bågar som ljudöppningar och litet runt fönster mitt på tornkroppen. Entréerna inramade av pilastrar med överliggare och lunettfönster ovanför.

INTERIÖR - Ljust och rymligt kyrkorum med vita väggar och flackt valv medprofileras, konsolprydd taklist i rosa, gult och guld. Altartavlan, föreställande Nattvarden och utförd 1846 av Sven Gustaf Lindblom, omges av pilastrar och strålsol ovanför taklisten. Den ersatte ett altarkors med svepduk och strålsol (bevarat i tornrum). På var sida om korfönstren två målningar av Axel Lindholm 1894, uppsatta 1990. Altarring med obeliskformade ståndare till ovala nummertavlor (1918). Svängda korbänkar. Slät rund predikstol, målad i grått och guld (ljudtakfrån 1918). Korfönster tonade med ornament i svagt grönt och brunt (1918). Bänkar i fyra kvarter, slutna mot mittgången; även sidobänkar längs långsidorna har bevarats. Orgelläktare med mittparti utökat 1918. Orgelfasaden tillhör 1835 års orgel, byggd av Sven Nordström, Norra Solberga. Runda västfönster. Läktaren underbyggd till halva djupet. Vapenhus med dubbla trapplopp. Nytt vindfång, förråd, toalett.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993