Stäng fönster Ljungby kn, BERGA 2:1 BERGA KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Beslut om nybygge togs 1815 och kyrkan uppfördes i omedelbar närhet av den gamla kyrkan 1819-21 efter ritningar av Jakob Wilhelm Gerss 1818. Som byggmästare omtalas länsbyggmästare Peter Österlöf, Varberg. Kyrkan invigdes den 22 maj 1825 av biskop Esaias Tegnér. Kyrkoinvigningen var Tegnérs första kyrkoinvigning som biskop i Växjö stift.

PLAN OCH MATERIAL - rektangulärt kyrkorum med absidformad altarnisch och bakomliggande, halvrund sakristia. Torn i väster. Ingång genom tornet samt mitt på sydsidan. Till sakristian separat ingång i sydöst. Planformen överensstämmer med Gerss ritning från 1818. Uppförd av sten med spritputsade fasader och slätputsade omfattningar. Takmaterialet utgörs av kopparplåt.

EXTERIÖR - Exteriören har senare förändrats. Fönstren förstorades 1853 till nuvarande storlek. På 1890-talet ersattes den ursprungliga tornlanterninen av den nuvarande spiran. I samband med 1900-talets renoveringar har de genom fönsterförstoringarna försvagade murarna förstärkts med sex strävpelare på vardera långsidan. Ursprungligen följde man i princip 1818 års ritning. Den palladianska bågformen på tornets ljudöppningar uteslöts dock liksom sannolikt också byggnadens kvaderrustik i murpartiet nedanför de relativt låga fönsteröppningarna.

INTERIÖR - Interiören har förändrats kraftigt i samband med 1900-talets renoveringar. Altarnischens målning tillkom 1927 och är utförd av Ernst Söderberg. Predikstolen utfördes ursprungligen 1836 av snickaren Holm. I korgen ingår delar av den predikstol som utfördes 1707 av Sven Röding i Växjö för den gamla kyrkan. Denna predikstol överfördes till den nya kyrkan och var fram till 1836 placerad i anslutning till altaret som altarpredikstol. En altarpredikstol ingår också i Gerss första förslag från 1816. Som altarprydnad används nu ett medeltida triumfkrucifix, som är placerat på en ståndare bakom det fristående altaret, som tillkom 1972. I samband med denna modernisering tillkom också bänkinredningen, tillbyggnaderna under läktaren och den nuvarande färgsättningen.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993