Stäng fönster Bengtsfors kn, VÄTTUNGEN 1:188 M.FL. BÄCKE KYRKA

FÖRSAMLING 1995: BÄCKE

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Bäcke kyrka ligger en dryg km söder om Bäckefors brukssamhälle, strax intill Bäckforsån. Kyrkan är lågt belägen intill ett odlat område i kanten av skogs- och myrmark.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: En träkyrka, av i övrigt okänd utformning, torde ha funnits under medeltiden. Raserad när ny kyrka uppfördes, sannolikt på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande träkyrkan består av ett rektangulärt långhus med tresidigt korparti, vapenhus i väster och sakristia i sydost. Kärnan i den nuvarande kyrkan uppfördes 1650-53 på bekostnad av överste Johan Stake, som ägde det närbelägna säteriet i Vättungen. År 1797 fick långhuset sin nuvarande sträckning, när långhuset förlängdes i väster. Sakristia, vapenhus och torn tillkom 1892, efter förslag av arkitekt Fredrik Lilljekvist.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans timrade stomme är utvändigt klädd med rödmålad locklistpanel. Rektangulära fönsteröppningar. Långhuset har skiffertäckt sadeltak, avvalmat över östväggen. Över långhusets västra gavel rider ett torn från 1892, med plåttäckt huv och spira. Ingång i väster genom vapenhuset. De vävklädda innerväggarna och brädvälvda innertaket är målade i ljusa färger. Läktare i väster, med klassiserande pelare i två våningar och välvd öppning för orgelfasaden. I samband med restaureringen 1892 tillkom den nuvarande bänkinredningen, vilken dock möjligen ombyggts i senare tid. Det nuvarande innertaket samt orgelläktaren härrör från restaureringen 1926-28, utförd efter förslag av arkitekt Arre Essén. Altarprydnaden tillkom vid en restaurering 1969, med Carl-Anders Hernek som arkitekt.