Stäng fönster Söderköping kn, SKÄLLVIK 3:1 SKÄLLVIKS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - SKÄLLVIK

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan med klockstapel ligger nära Slätbaken vid Stegeborgs slottsruin, skild från bebyggelse på nuvarande Stegeborgs egendom. Invid kyrkan ligger prästgården, numera församlingshem samt en f. d. skola och kyrkstallar. Socknen är rik på fornlämningar. Den byggda miljön kring kyrkan är en del av riksintresset kring Stegeborg.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan har en rektangulär planform med rakslutet korparti, sakristia i norr och vapenhus i söder. Den uppfördes under 1300-talets förra hälft som en salkyrka byggd av gråsten med tegelornerade trappgavlar. Åren 1590-93 lät Johan III omgestalta Skällvik invändigt. Inom de gamla murarna avdelades kyrkorummet med hjälp av fyra pelare. Den nuvarande sakristian tillkom sannolikt vid detta tillfälle, medan vapenhuset uppfördes vid 1700-talets mitt.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan är slammad i gulvit puts. De medeltida gavelblinderingarna, som delvis stympats, äger släktskap med östgaveln på S:t Laurentii i Norrköping av tysk-baltisk karaktär. Såväl exteriör som interiör har dock sin prägel av 1590-talets förändringar. Kyrkan framstår sedan dess som basilikal korskyrka i exteriören. Över korsmitten rider ett kraftigt centraltorn av trä, krönt av en högrest spira. Erik Lundberg ledde en restaurering 1956, då igenmurade fönster öppnades och takfallen lades om. Yttermurarnas tjocka putslager ersattes med tunn slamning, och torn och tak koppartäcktes. Ingång i söder via vapenhuset. Genom de på 1590-talet inställda murpelarna erhölls ett kvadratiskt mittparti med grunda korsarmar åt söder och norr. I kyrkans fyra hörn inrättades sidokapell. Korsmitten fick kryssvalv och korsarmarna något lägre tunnvalv, medan sidokapellen hade mycket låga tunnvalv. Detta gav interiören centralkyrkoform. Vid Lundbergs restaurering togs fragment av kalkmålningar från 1500-talet fram, delvis ornamentala, men också verser ur Bibeln. På altaret står ett 1400-talsaltarskåp. År 1661 tillkom predikstolen som en gåva från Oscar Enfelt och hans maka Catharina Prytz. Predikstolen målades först 1679. Orgeln gjordes av Wistenius 1762, en av fyra bevarade i landet. Altare, bänkar och läktare är utformade efter Lundbergs ritningar.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Kyrkans dopfunten i sandsten från 1607 kommer enligt traditionen från Stegeborgs slottskapell.