Stäng fönster Ronneby kn, ÖLJEHULT 2:39 ÖLJEHULTS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 – ÖLJEHULT

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Utbruten ur Bräkne-Hoby 1859.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger något avskilt tillsammans med ett församlingshem. Läget är öppet i odlingsmarken och 2 km öster om Bräkneån. Öljehult bröts ur Bräkne Hoby 1895 vilket förklarar kyrkans avskilda läge – något regelrätt sockencentrum hann inte utbildas. Socknen är kuperad och skogig. Öljehult ligger i skogsbygden norr om Ronneby.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Det äldsta, kända kapellet uppfördes av trä 1754 med en utdragen, hexagonal plan, utbyggd sakristia i öster och vapenhus i väster. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Öljehults nuvarande kyrka är byggd av liggtimmer och har oktogonal plan med sakristia i öster och torn i väster. I början av 1800-talet ökade folkmängden och man behövde större utrymmen i kapellet. I december 1838 beslöt man att förlänga kapellet och bygga ett torn över vapenhuset, och i april 1840 påbörjades ombyggnaden under byggmästaren Sven Nilssons ledning. Det gamla kapellet revs, timmer m.m. återanvändes och den nuvarande åttakantiga kyrkobyggnaden stod klar i december 1840.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Den reveterade kyrkan och har rundbågiga fönster. Kyrkorummet nås via tornets bottenvåning. Såväl exteriör som interiör har nyklassicistisk prägel. Fasaderna var rödfärgade fram till 1865-66, då kyrkan spritputsades i vitt med slätputsade hörn och fönsteromfattningar. Vid en restaurering 1883-84 tillkom nytt innertak, läktarbarriär samt altartavlan av Bengt Nordenberg. 1924 skedde ommålning av interiören i ungefär samma färgsättning som tidigare. Vid en restaurering 1938-39 under ledning av arkitekten Å. Seberg gjordes bl.a. bänkinredningen bekvämare och interiören målades om. 1957 restaurerades kyrkan av arkitekten S. Ullén, bl.a. ommålning. Vid en restaurering 1976 borttogs bl.a. några bänkar under läktaren.