Stäng fönster Gotland kn, VISBY LABORATORN 3 WESTÖÖSKA HUSET

Historik
KVARTERET LABORATORN - Kvarteret Laboratorn ligger centralt i Visby och angränsar i norr till Klosterbrunnsgatan, i söder till Schweizergränd, i väster till S:t Hansgatan och i öster till Södra Kyrkogatan. Hela kvarteret var sannolikt bebyggt under medeltiden. Gränderna som omsluter kvarteret torde enligt arkeologiska undersökningar härröra från slutet av 1100-talet eller 1200-talets början. Under medeltiden genomkorsades kvarteret av tre nu försvunna gränder. I den östra delen av kvarteret fanns vid den tiden ett torg, som skulle kunna vara föregångaren till nuvarande Stora Torget. Medeltida murverk i en eller flera våningar finns inbyggda i de flesta byggnader i kvarterets nordliga och östliga delar. I övrigt delar finns medeltida murverk registrerade på samtliga fastigheter. Ett valvhus finns kvar idag, men åtminstone två till har funnits. I slutet av 1600-talet motsvarades dagens kvarter av tre skilda kvarter. Ett kvarter motsvarade i stort Laboratorn 4. Ett utgjorde norra halvan av nuvarande kvarter samt delar av fastigheterna 3 och 10. Det tredje kvarteret motsvarade södra delarna. Genom kvarteret löpte två gränder vilka lades igen först under 1800-talet.
Under 1700-talet hade flera av fastighetsägarna i de mer attraktiva områdena i sydvästra delen av staden sina trädgårdar i området. Med tanke på att kvarteret antagligen var fullt utbyggt med stenhus under medeltiden torde flera av dessa vid denna tidpunkt sedan länge varit stadda i förfall. Vid slutet av 1700-talet var det flera av de medeltida byggnaderna som byggdes till eller slogs samman och försågs med ett tidsenligt uttryck. Vid mitten av 1800-talet och vid sekelskiftet 1900 bebyggdes kvarterets södra och västra del med förhållandevis stora byggnader. Dessa byggnader rymde olika typer av verksamheter, bland annat kontor, föreningslokaler, bostäder och institutioner. De dominerande byggnaderna och funktionerna i denna del av kvarteret var DBW:s sparbank vid Södra Kyrkogatan samt polishuset vid Klosterplan.
Kvarteret har en bebyggelsekontinuitet från medeltiden och fram till sekelskiftet 1900. Kvarterets södra del präglas av den medeltida bebyggelsen som byggts om och till och fått sitt nuvarande utseende under 1700- och 1800-talet. I flera av byggnaderna är de medeltida murverken och byggnadsdetaljerna synliga, vilket ger bebyggelsen en ålderdomlig karaktär. Den södra delen av kvarteret präglas av för Visby stora hus, med ett medeltidsinspirerat formspråk från sekelskiftet 1900.
LABORATORN 3 - Laboratorn 3 ligger i kvarterets norra del och angränsar till Klosterbrunnsgatan i norr. På fastigheten finns tre byggnader. Huvudbyggnaden, som rymmer bostäder, är uppförd i fyra våningar finns i fastighetens västra del. Den består av en medeltida del samt en byggnadsdel från 1700-talet.
Ett förråd från 1800-talet är tillbyggt den medeltida delen och är placerat längs södra tomtgränsen. I öster finns ett mindre garage från mitten av 1900-talet.
På 1200-talet var fastigheten troligen en del av två långsmala tomter med sträckning till S:t Hansgatan. Från denna tid finns i fastighetens nordöstra hörn ett tornliknande stenhus i fyra våningsplan, vilket möjligen har ingått i ett större byggnadskomplex. Vid 1600-talets slut var nuvarande fastighet fortfarande delad i två tomter och det var först 1795 som fastigheten fick sin nuvarande utbredning. I 1785 års husklassifikation framgår att det på fastigheten fanns ett stenhus samt ett fähus. Det stenhus som noteras är sannolikt dagens bostadshus från mitten av 1700-talet, vilket är sammanbyggt med det medeltida huset.
Kring sekelskiftet 1800 uppfördes en flygel mot tornhusets östra sida, längs södra fastighetsgränsen, innehållande brygghus och en skiftesverkslada. Ladan revs vid okänd tidpunkt i början 1900-talet och ersattes med en förlängning av flygelbyggnaden, inrymmande vedbod. 1947 gjordes en rad förändringar i samband med en totalrenovering. Den tillbyggda vedboden revs och ersattes med en nybyggd del, dock något kortare än den äldre. Vidare uppfördes mot Klosterbrunnsgatan ett garage och en kalkstensmur. Garaget är något vinklat i förhållande till gatan. Den muromgärdade trädgården, med fruktträd och rabatter, har en äldre karaktär, trots att de flesta träd och buskar har ersatts av nya under de senaste decennierna.