Stäng fönster Gotland kn, FÅRÖ BONDANS 1:13 BONDANS PÅ FÅRÖ

Historik
Ifrågavarande part av Bondans skiftades ut 1783, då nyodlingar ägde rum på Fårö och alla tänkbara marker utnyttjades. Denna part ligger öppet i ett ödsligt hedmarkslandskap med få, små och steniga åkrar och vida lammbeten.
Gården har ingen uppdelning på storgård och lillgård, utan byggnaderna ligger utspridda i en elipsformad klunga. Stenmurar omger delvis gården, bl.a. finns en helt omgärdad fd köksträdgård.
Bondans samtliga byggnader är uppförda i sten, till största del tillkomna under 1800-talet. Manbyggnaden är en parstuga med köks- och brygghusbakbygge under tegeltak. Ladugården är agtäckt, liksom en mindre bodlänga. Ladan med dess tröskhus täcks av faltak. Vidare finns magasin, gåshus m.m. under tegeltak. Linbastun med kölna och den ovala källaren är båda valvslagna och har torvtak.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen Gotlands län, 1987-12-07. Dnr 11.392-1226-87