Stäng fönster Gislaved kn, GRYTERYDS KYRKA 1:1 GRYTERYDS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Gryteryds lilla sockenkyrka uppfördes i två etapper. Sedan den medeltida träkyrkan rivits byggdes först 1762-64 en tornlös salkyrka med sakristia i norr och vapenhus i väster. Byggmästare var Bengt Knutsson, Södra Unnaryd. Invigning förrättades 1769. Vapenhuset ersattes 1822 av ett torn, byggt av E Dahl efter ritning signerad Axel Almfelt, ÖIÄ. Interiören med sina knappa mått är en genuin och stämningsmättad helhetsmiljö, präglad av tidsenlig inredning och rik målningsdräkt i provinsiell art.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med kor i öster, torn i väster och sakristia i norr. Ingång i väster och på korets sydsida. Byggd i sten, spritputsad med slätputs i omfattningarna, avfärgad i vitt. Taken täckta med enkupigt tegel, före 1940 spån. Lanternin i trä, vitmålad, klädd med kopparplåt 1965.

EXTERIÖR - Nyklassicistisk kyrka i miniatyrformat, med lågt torn med sluten lanternin, helt utförd enligt ritning 1821. Endast två fönster på vardera långsidan och två på korväggen. Ingångsportarna artikuleras enbart genom slätputsad omfattning. Smala stuprör i traditionell utformning.

INTERIÖR - Över de låga vitputsade väggarna välver sig trätunnvalvet med scener ur Yttersta domen, målade 1772 av häradsmålare Sven Niclas Berg (som även målat sakristian), med tillägg av bl a kartuscher 1784 av Samuel Lindgren (se fig 31-35). Lindgren utförde även målningarna på altaret, läktarbarriären, bänkdörrarna och draperimålningar kring korfönstren (de senare övermålade 1866 eller 1878). Altaret av trä med blomstermålningar i fält, altarmålning med "Korsfästelsen", målad 1878 direkt på väggen, med två pilastrar som ram. Altarprydnad saknades troligen dessförinnan. Altarring med genombrutet räcke från 1880-talet. Golvur anskaffat 1838. Predikstolen, fyrsidig med ljudtak med lambrequin är utförd 1791 av Sven Nilsson Morin, Gnosjö, efter ritning från ÖIÄ av Thure Wennberg. Den är målad i grå nyanser med vissa partier marmorerade och lister och ornament gulmålade. Korbänkar och slutna bänkkvarter med blomstermotiv i dörrarnas fält, i övrigt marmorerade i blått och vitt. Läktarbarriärens spegelfält målade med emblem för 13 olika dygder. Orgeln med fasad från 1869 (en tidigare orgel från 1786 av Jonas Solberg finns omnämnd och dokumenteras i ritning godkänd av ÖIÄ 1784). Läktaren är ej underbyggd.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993