Stäng fönster Uppsala kn, GOTTSUNDA 34:4 GOTTSUNDA KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET - Gottsunda kyrka i södra utkanten av Uppsala byggdes 1979-80 efter ritningar av arkitekten Carl Nyrén samtidigt som de sammanbyggda församlingslokalerna i väster och norr. Kyrkan har avlång grundplan. Östra långväggen, korväggen, utgör fond för ett torg med planterade träd och har tresidiga utsprång, det nordligaste för sakristian, det mellersta och största för altarmuren och det sydligaste omedelbart söder om altaret. Väggarna är av rosafärgad träpanel och står under tegeltak i tre avsatser, det övre konstruerat som sadeltak, de nedre som snedtak. Ingången är förlagd till nordväggen och leder runt nordvästra hörnet till församlingslokalernas förhall och härifrån väster in i kyrkan. Förhallen kan vid behov samverka med gudstjänstrummet. Den enskeppiga, ljusa interiören är konstruerad av ljust trä och täcks av en öppen takstol. Det nedersta paret åsbjälkar uppvisar historiskt figurmåleri av Sven Ljungberg. Samme konstnär har utfört den gyllene mosaiken i korabsiden. Predikstolen utgörs av en ambon. Sittplatserna består av lösa bänkar. Ett fristående klocktorn reser sig i nordväst.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1999

HISTORIK FRÅN NYA SVENSKA KYRKOR - Kyrkans breda korgavel bildar fond för ett trädplanterat kyrktorg öster därom. Det bilfria torget mellan kyrkan och affärslängan mittemot har varit ett grundläggande krav med hänsyn till centrummiljön. Klocktornet står fritt på torgets nordsida mot parkeringsplatsen. Det har en diagonalställd, kvadratisk grundplan som i klockvåningen övergår till åttkantig. Takspetsen krönes av kyrktuppen. Kyrkoentrén vänder sig mot torget i form av en stor, öppen portik mittemot tornet. En uppglasad korridorpassage norr om kyrkorummet leder in till förhallen vid västgaveln. Förhallen får sitt ljus från glasväggar mot en utdraget åttkantig gård mittemot kyrkorummet. Gården är bildad av omkringliggande församlingslokaler i en våning med egen entré vid pastorsexpeditionen i nordvästra hörnet. Yttertaket är liksom på kyrkorummet tegellagt. Samtliga ytterväggar av lätt rosatonad, stående träpanel. Vindfång, förhall och kyrkorum hålls samman av ett enhetligt golvmönster av kvadratiska keramikytor åtskilda av vita marmorband. Kyrkorummets västvägg är till hela bredden i den överhöjda mittdelen försedd med uppställbara dubbeldörrar med motsvarande stora luckor ovanför. Kyrkorummet kan därigenom vid behov samverka med förhallen som då möbleras med reservstolar. Interiören är blond med granpanel i egenfärg i tak och väggar. Rödbruna långbänkar av trä. Rummets spännvidd är mindre i djupled vilket utnyttjats för en språngvis uppbyggnad med limträbalkar. Nocken slutligen bärs av öppen takstol. Det lägsta paret åsbalkar har till hela längden bildband av Sven Ljungberg efter medeltida illustrationer till Uppsala historia. Korabsidens väggytor rymmer en mosaik av samme konstnär efter ett bibelord.

Källa: Illerstad, Lennart: Nya Svenska kyrkor. D1, Svealand. 1990