Stäng fönster Lund kn, KATEDRALSKOLAN 8 HÖGRE ALLMÄNNA LÄROVERKET

Historik
Det s.k. Karl XII-huset härrör från mitten av 1500-talet och är uppfört i tegel i två våningar. De enkla renässanspräglade fasaderna är prydda med kritstensband. Det nuvarande sadeltaket och gavelröstet tillkom vid en ombyggnad 1856. 1716-1718, då fastigheten var i professor Martin Hegarts ägo, bodde Karl XII i huset under olika perioder.
Den gamla gymnastikbyggnadens första våning av gråsten byggdes 1807 som stall. Sedan domkapitlet förvärvat gården för katedralskolan, påbyggdes 1842 en andra våning av tegel efter ritning av C. G. Brunius; byggnaden inreddes till fäktsal. Portbyggnaden i medeltida stil vid Stora Södergatan ritades av Helgo Zettervall och uppfördes i tegel 1862.
Mot Svanegatan vetter tre sammanbyggda tvåvåningshus av tegel med byggnadsår 1850 respektive 1865.