Stäng fönster Gotland kn, VISBY KILEN 3 KV KILEN 3

Historik
KVARTERET KILEN - Kvarteret Kilen är triangulärt till formen och placerat i den södra delen av Visby innerstads stadskärna. Det gränsar till Kilgränd i väster, Kronstallgränd i nordost samt Mellangatan i sydost. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde Kilen Strandrotens andra kvarter med tomterna 30-32.
Under medeltiden delades kvarteret i tre delar av två gränder. I vilken utsträckning kvarteret varit bebyggt under denna tid är inte känt, dock är det troligt att bebyggelsen legat tätt. Ännu kvarstår ett praktfullt stenhus från 1300- eller 1400-talet i sin helhet på Kilen 2. Rester efter flera andra medeltida byggnader har påträffats i kvarteret.
Ännu under mitten av 1600-talet hade kvarteret samma uppdelning som under medeltiden och var till stor del bebyggd med trähus enligt Meyers karta från 1646. Söder om kvarteret låg obebyggda områden, åkermarker och Visborgs slottsområde. På Schilders karta från 1697 hade kvarterets södra delar sammanslagits till ett eget kvarter som benämndes "Kijlen" och den södra gränden hade lagts igen. Vid den här tiden hade området indelats i fem tomter. Någon gång mellan 1697-1750 blev även den norra gränden tomtmark och kvarteret fick den nuvarande avgränsningen. Vid slutet av 1800-talet slogs tomterna samman och kvarterets nuvarande tre fastigheter fick de tomtgränser de har idag. Den mellersta fastigheten, Kilen 2, har under de senaste århundradena haft en befolkning bestående av borgare och handelsmän, medan de övriga tomterna även i viss utsträckning bebotts av hantverkare och sjömän. Kilen 1 utgörs idag av en parkeringsyta utan bebyggelse, medan de två andra fastigheternas byggnader bevarats i högre grad. Kilen 2 ägs idag av en bostadsrättsförening och har ännu borgarmiljön bevarad, dels med det medeltida stenhuset och dels med en stenbyggnad från 1700-talet. Kilen 3 är ännu en god representant på en välbevarad bebyggelse och gårdsmiljö från 1700-talets andra hälft.
KILEN 3 - Fastigheten Kilen 3 utgörs av den södra triangulära spetsen av kvarteret. Därmed gränsar den till Kilgränd i väster och Mellangatan i sydost. Fram till 1600-talet utgjorde fastigheten ett separat kvarter med en i öst-västlig riktning liggande gränd mot Kilen 2. Under medeltiden fanns troligen bebyggelse på fastigheten. Medeltida murverk ingår eventuellt i den nu stående huvudbyggnaden. Ytterligare en medeltida stenbyggnad kan ha legat i det nordvästra hörnet.
Enligt kartan från 1697 motsvarade den nuvarande fastigheten troligen både tomt nummer 30 i norr och 31 i söder, vilka var bebyggda med ett trähus vardera. Den medeltida bebyggelsen låg antagligen öde eller i ruin vid denna tidpunkt. Någon gång mellan 1754 och 1765 köptes tomt 31 av Adam Kahl, som lät uppföra den nuvarande huvudbyggnaden. Tomt 30 var enligt 1785 års husklassifikation bebyggd med ett trähus, ett brygghus samt ett stall, alla byggnaderna med tegeltak. På tomt 31 fanns den nuvarande huvudbyggnaden i sten, samt ett stall av trä med brädtak. 1812 hade fastigheten i stort sett samma bebyggelse som idag, med undantag av ett nu rivet uthus längs den västra tomtgränsen. Tomtindelningen kvarstod ännu på 1800-talets slut enligt en karta från 1883, därefter slogs de två tomterna ihop och fastigheten fick de tomtgränser den har idag.
Fastigheten omfattar idag fyra byggnader, som alla ligger i fastighetens norra del. Huvudbyggnaden är från 1765 och placerad med långsidan invid Mellangatan i sydost. I väster med långsidan mot Kilgränd, finns ett kalkstenshus från 1700-talets andra hälft. Mellan dessa båda hus, intill huvudbyggnadens västra fasad, ligger ett gårdshus i skiftesverk, uppfört ungefär vid samma tid som kalkstenshuset. Intill det avgränsande träplanket i sydost, invid porten, finns en liten sopbod. Mot norr och väster avskärmas fastigheten av en hög mur. Trädgården omfattar hela södra delen av fastigheten och har, med bland annat frukt- och mullbärsträd, bevarat sin karaktär från 1700-talet.