Stäng fönster Uppsala kn, ÅKERBY 11:1 ÅKERBY KYRKA

Historik
Enligt traditionen är Åkerby kyrka byggd i början av 1300-talet under kyrkoherde Ingevaldus tid. Kyrkans ursprungliga stil motsäger inte en sådan datering. En teckning av Åkerby kyrka, utförd av Peringskiöld i slutet av 1600-talet, visar en kyrka med rektangulärt långhus, ett vapenhus i söder samt en hög takryttare. Idag ser den dock mer ut som en nyklassicistisk kyrka. Blinderingarna i östgaveln röjer dock att det är fråga om en mycket äldre byggnad. Det var vid stora ombyggnader först år 1801-03 och sedan på 1820-talet som kyrkan fick sitt nuvarande utseende. Då revs den medeltida sakristian i norr och vapenhuset i söder. En ny sakristia byggdes öster om långhuset och i väster uppfördes ett torn. Vidare revs kyrkans 1400-talsvalv och ersattes med ett putsat trätunnvalv. På 1820-talet fullbordades tornet efter ritningar av arkitekten Gustav af Sillén och försågs med en portik i nyantik stil samt kraftiga hörnlisener vilka ytterligare förstärker det nyantika stildraget. Invändigt försågs kyrkan med ny inredning. Det medeltida långhuset som fanns kvar försågs även med nya stora fönsteröppningar. Kyrkan täcktes med ett tidstypiskt valmat sadeltak. Anledningen till det tidiga 1800-talets stora ombyggnad var det dåliga skick som medeltidskyrkan befann sig i. Problem med sprickor i murar och valv har kvarstått till vår tid.