Stäng fönster Göteborg kn, NORDSTADEN 19:1 M.FL. KRONHUSET

Historik
De första två årtiondena efter stadens grundläggning användes en del av detta område till kyrkogård men 1640 beslöt krigskollegiet att ett artilleri- och spannmålshus skulle byggas här.

Kronans tomt sträckte sig vid den tiden ända fram till Kvarnberget i norr. Den var uppdelade mellan ”artilleristaten” som hade den östra delen med Kronhuset och ”fortifikationsstaten” som disponerade den västra. På båda gårdarna byggdes under 1600-talet flera mindre hus av trä.

Vid 1746 års brand försvann alla trähusen. De ersattes med sex mer brandsäkra byggnader av sten och några förråd av trä. Kronhuset som också hade skadats reparerades.

Byggnaderna användes av Göta artilleriregementet till sekelskiftet 1900. Omkring 1890 när Smedjegatan drogs fram i väster och Kronhusgatan förlängdes i norr minskades militärens område. Det nuvarande kvarteret fick sina gränser och förrådshusen mot Kvarnberget revs.

Göteborgs stad köpte området av staten 1929. Västra delen förändrades på 1930-talet när fortifikationens smedja revs och Kronhusparken anlades. En kryddgård ordnades 1967. Åren 1936-1957 restaurerades Kronhuset och inreddes till museum.

Gården fick sin nuvarande beläggning med kullersten och gatsten i slutet på 1960-talet sedan en telefonväxel inretts under gården. De låga kronhuslängorna byggdes om för butiker, café m m på 1970-talet.

Under 1990-talet har mindre ändringar gjorts, bl a har lyktor i 1800-talsstil satts upp.