Stäng fönster Tanum kn, TANUMSHEDE 1:10 M.FL. TANUMS TINGSHUS

Historik
Hede, nuvarande Tanumshede, är sedan gammalt en knutpunkt för viktiga vägar och därför ett naturligt bygdecentrum. Tanums häradsting har varit förlagda hit åtminstone sedan 1630-talet. Tingshuset är troligen uppfört vid 1700-talets slut men källarvåningen med arrestlokaler är sannolikt betydligt äldre. Tingshusstallet torde vara samtida med tingshuset. Sockenmagasinet i tre våningar uppföres 1869 efter flera nödår. Det renoverades 1982 och används nu som restaurang (annex till gästgiveriet) och hembygdsmuseum. Samtliga tre byggnader är timrade, panelade och rödfärgade samt har tegeltak.

TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Det före detta tingshuset ligger i norra delen av Tanumshede, invid vägskälet mot Grebbestad. Miljön är typisk, intill tingshuset ligger ett gästgiveri och ett stall med en tingsklocka. Tanumshede har tradition som gästgiveri och tingsställe sedan 1600-talet ("Tingshus, stall, magasin, gästgiveri" 1978, s 4-5). År 1663 fick Björn i Hee (Hede) kungliga rättigheter att bedriva en gästgiverirörelse, vilket är de tidigast kända uppgifterna. Man höll också ting i Hede, men det är osäkert om tingen hölls i gästgiveriet eller i ett särskilt tingshus. För ytterligare information om domsagans historik, se http://www.fmis.raa.se/fmis/download/Tingshus/Stromstads_TR_Domsagohist.pdf

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 2007-06-12, "Tingshus, stall, magasin, gästgiveri - Kulturhistorisk dokumentation inför byggnadsminnesförklaring"(1978) Uddevalla: länsmuseet