Stäng fönster Umeå kn, SÄVAR 54:2 SÄVAR KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET - Sävars gamla kyrka, från 1836, brann ned 1932. Den nya kyrkan har stora likheter med denna. Kyrkan är byggd av trä av byggmästare Valdemar Karlsson från Sävar efter Kjell Wretlings ritningar. Den har rektangulär plan, kopparklätt sadeltak och ett västtorn. Sakristian är utbyggd på den norra korväggen. Fasaderna är klädda med ljusgul stående träpanel, fönstren är rundbågade. Tornets lanternin kröns av en takhuv med svängda takfall. Innertaket, som är klätt med blågrå, målad träpanel, är tunnvälvt över mittparti och kor. De genom pelare avskilda sidopartierna har fått ett lägre, plant tak. Fasta bänkar är placerade i två, öppna bänkkvarter. Golvet är av trä.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1997. Kompletterad 2003.

HISTORIK FRÅN NYA SVENSKA KYRKOR - Sävar gamla kyrka, från 1836, brann ned 1932. Den nya kyrkan har stora likheter med denna. Kyrkan är byggd i trä. Den har en rektangulär plan, kopparklätt sadeltak och ett västtorn. Sakristian är utbyggd på den norra korväggen. Fasaderna är klädda med ljusgul stående träpanel, fönstren är rundbågade. Tornets lanternin kröns av en takhuv med svängda takfall.

Väggarna är invändigt klädda med masonit och målade i en gulgrå nyans. Taket, som är klätt med blågrå, målad träpanel, är tunnvälvt över mittparti och kor. De genom pelare avskilda sidopartierna har fått ett lägre, plant tak. Fasta bänkar är placerade i två, öppna bänkkvarter. Golvet är av trä.

Altarskåpet är gjort av Kjell och David Wretling. Stig Wretling har utfört korväggens dekorationsmålningar.

KÄLLA: Hållén, Agneta, Nya svenska kyrkor III. Rapport RAÄ 1997:1. Stockholm 1998.