Stäng fönster Kiruna kn, KARESUANDO KYRKA 1:1 KARESUANDO KYRKA

Historik
Karesuando kyrka, den nordligaste i vårt land, är belägen på en öppen, trädfattig plats i en mindre tätort nära gränsen mot Finland. Kyrkan är den andra på platsen, uppförd 1904-05 efter ritningar av Gustaf Lindgren och strax intill den äldre träkyrkan, som då revs. Den nuvarande kyrkan är byggd i en historiserande stil med dragning åt nationalromantik, på hög murad sockelvåning som samtidigt utgör bottenplan. Övervåningen är timrad, klädd med liggande panel, och har stora fönster, smalare kor mot öster och ett sidoställt torn på norrsidan 1954 var kyrkan i dåligt skick och genomgick en betydande ombyggnad under ledning av Folke Löfström. Fönstren och främst interiören förändrades och fick en förenklad prägel. Ny bänkinredning insattes. Några år senare, 1961, skänkte Bror Hjorth altarskulpturen, som framställer Kristus och några människor, bland dem Lars Levi Laestadius. En omfattande restaurering verkställdes 1975 under Bertil Franklin. Läktarunderbyggnaden är från 1994.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1994-2000