Stäng fönster Växjö kn, GÅRDSBY 5:4 GÅRDSBY KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Beslut om nybyggnad togs 1828 och kyrkan uppfördes 1833-35 av byggmästare S Sjöholm från Söraby efter ritningar av Jakob Wilhelm Gerss från 1829. Kyrkan invigdes 1837 av biskop Esaias Tegnér, som också var kyrkoherde i församlingen. Den gamla kyrkan var belägen nordväst om den nuvarande.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med halvrunt korparti och halvrund, utbyggd sakristia i öster samt torn i väster. Ingång genom tornet samt mitt på södra långsidan. Planformen avviker från 1829 års ritning ifråga om koret och sakristian. Uppförd av sten, putsad och vitkalkad. Slätputsade omfattningar. Taktäckning av skiffferplattor.

EXTERIÖR - Exteriören avviker, förutom genom korets och sakristians utformning, från 1829 års ritning även genom förenklingen av lanterninen. Vid 1905 års renovering tillkom portalernas nuvarande förhöjda omfattningar runt de halvrunda fönstrena samt lanterninens spröjsade fönster.

INTERIÖR - Interiören präglas av Bengt Nordenbergs målningar från 1880-talet samt Agi Lindegrens omgestaltning av kyrkorummet 1905, vilken har fått förbli i stort sett intakt frånsett färgsättningen, som ändrades 1960. Altartavlan, "Jesus botande mannen med den förtvinade handen", utfördes 1882 av Nordenberg. Samtidigt upplöstes den ursprungliga altarpredikstolen och predikstolen ombyggdes och fick sin nuvarande plats. 1889 tillkom de åtta stora oljemålningar, som är placerade på långväggarna. Motiven utgörs på södra sidan av: Jesu bergspredikan, Änkans skärv, Jesus botar den kananeiska kvinnans dotter samt Jesus uppenbarar sig två av lärjungarna på vägen till Emmaus. På den norra ses: Jesus och Nikodemus, Jesus i Emmaus, Judas visar vägen till Getsemane samt Jesus och den samaritiska kvinnan vid Sykars brunn. De båda freskerna längst i väster, som visar Den heliga staden, tillkom 1905 liksom kortakets medaljongmålningar med Jesus välsignar barnen, Petrus i Rom och Johannes på Pathmos och utfördes av Sven Linnborg. 1905 tillkom också den rika stuckdekoren i kyrkorummet samt altarväggens utformning. Orgeln tillkom 1852.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993