Stäng fönster Hedemora kn, GARPENBERGS KYRKA 2:1 GARPENBERGS KYRKA

Historik
Kapellförsamling utbruten ur Hedemora senast 1579. Det äldsta kapellet skall ha varit beläget på den s. k. "Kapelltäkten" vid Gruvsjöns nordvästra strand. Den nuvarande kyrkplatsen togs i anspråk 1608. /&/

I: Det äldsta kapellets ålder och utformning inte är närmare känd. Enligt biskopsvistitation 1576 fanns i anslutning till kapellet "Een lijten klocka i stapulen". Rivet.

II: Den första kyrkan på nuvarande kyrkplats uppfördes 1608-10. Den timrades i trä och skall ha haft ett utbyggt kor i öster, vapenhus i söder samt torn i väster. Kyrkan brann i maj 1784.

III: Den nuvarande stenkyrkan byggdes 1785 1786, delvis med donerade medel av ägaren till Garpenbergs bruk, bergsrådet Salomon von Stockenström. Byggmästare var Eric Sjöström från Torsåker. Kyrkans huvudkropp består av ett rektangulärt långhus, som i öster innefattar ett rakslutet korparti och en avdelad sakristia, samt torn i väster.

Kyrkan, en putsad murverkskyrka, täcks av ett brutet sadeltak. Ingångar i väster genom tornet och genom portalen på sydsidan. Interiört är kyrkan enskeppig salkyrka med rakslutet korparti. Interiörens jugenddekor tillkom vid 1902 års restaurering, ledd av Lars Israel Wahlman. Målningen utfördes av dekorationsmålaren Edvard Berg, Stockholm. Orgelläktaren, med orgelfasad ritad av F. W. Palmroth, är placerad ovanför koret i öster. Under 1940 talet inreddes i sakristian ett gudstjänstrum, de s.k. Staffanskapellet. Altartavlan i Staffanskapellet är en mosaik av Akke Hugh Malmeström. Övrigt utsmyckning i kapellet är utförd av Nils-Aaron Berge.