Stäng fönster Nynäshamn kn, STENNÄS 2:2 GUNNAR ASPLUNDS SOMMARVILLA

Historik
Stennäs byggdes år 1937 av arkitekt Gunnars Asplund efter egna ritningar som egen sommarbostad. Gunnar Asplund (1885-1940) intar en betydelsefull plats i den moderna arkitekturhistorien och i mer än 20 år var han en dominerande gestalt i nordisk arkitektur men kom internationellt även att påverka byggandet långt utanför Nordens gränser. Med rötter i det tidiga 1900-talets nationalromantik kom han att starkt påverka 1920-talets arkitektoniska klassicism, "Swedish Grace". Som chefsarkitekt för Stockholmsutställningen 1930 blev han en av funktionalismens förgrundsgestalter som samtidigt lade stor vikt vid traditionsanknuten arkitektur. I den egna sommarbostaden vid Hästnäsviken på Lisön spåras nationella och internationella stilinfluenser och subtiliteter i Gunnar Asplunds arkitekturuppfattning. Sommarbostaden ligger mjukt inpassad i terrängen med en hög granitklippa som skydd mot nordanvinden. Byggnaden kombinerar svensk byggnadstradition med engelsk-amerikanska stilintryck från farm- och lanthusbebyggelse av bungalowkaraktär. Till det mest utmärkande draget hör det snedställda stora rummet i husets södra hörn med eldstadskomplexet inkomponerat i rummets entrétrappa av tegel i dagen.