Stäng fönster Vårgårda kn, ALGUTSTORPS PRÄSTGÅRD 3:1 ALGUTSTORPS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - ALGUTSTORP

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan har ett fritt läge på sluttningen över Säveåns dalgång strax söder om Vårgårda samhälle. Prästgården är belägen i strax söder om kyrkan. I socknen finns ett flertal välbevarade gårdsbildningar, fornlämningar samt rester av ett äldre odlingslandskap. Algutstorp ingår i ett större riksintresseområde.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av långhus med tresidigt avslutat korparti, sakristia i norr och vapenhus i söder. Av den stenkyrka som uppfördes under medeltiden, återstår sannolikt betydande murpartiet partier i det befintliga långhusets västra del. Vid en ombyggnad 1748 (inventeringsprotokoll 1829, ATA) tillkom det nuvarande korpartiet. Vapenhus och sakristia av obekant ålder.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans exteriör är enkel; murarna är vitputsade under tegeltäckta sadeltak. Rundvälvda fönsteröppningar. Såväl långhuset som vapenhuset har brädfodrat och vitmålat gavelröste. Enkelt gaveltorn över långhusets västra takfall. Ingångar via vapenhuset samt direkt till korpartiet i sydost. Kyrkorummet täcks av ett kälat innertak av trä. Interiören fick i huvudsak sin nuvarande vid restaureringen 1950, efter förslag av arkitekt Axel Forssén. 1700-talsmålningar av Sven Kinnander framtogs på innertaket och en altaruppsats från 1695 konserverades och återuppställdes. Predellan återger Nattvarden, målad av Wallström från Lödöse i början av 1700-talet. Predikstolen, av okänd ålder, är prydd med evangelistbilder.