Stäng fönster Munkfors kn, RANSÄTER 4:11 M.FL. RANSÄTERS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - RANSÄTER

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Socknen utbröts 1670 ur Övre Ullerud. År 1918 avskiljdes Munkfors som (oegentlig) kapellförsamling och utbröts definitivt 1962.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkplatsen är belägen söder om Munkfors ovanför en sluttning ner mot Klarälven. Idag står en träkyrka från 1980-talet på platsen, men den har föregåtts av en äldre kyrka, likaledes i trä.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Den första träkyrkan i Ransäter uppfördes åren 1668-72 och utvidgades till korskyrka 1740-42. I samband med utvidgningen välvdes kyrkorummet med ett brädtunnvalv. Det tresidiga koret var förmodligen ursprungligt. Kyrkan brann ned till grunden 1983.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande träkyrkan stod färdig 1986 på samma plats. Den nya kyrkan, som uppfördes efter ritningar av Jerk Alton, är såväl till helhet som detaljer en rekonstruktion av föregångaren - om än något mindre - och uppfördes således som en för landskapet typisk korskyrka med torn vid västgaveln. Den östra, tresidigt avslutade korsarmen rymmer såväl kor som sakristia.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Exteriören är brädfodrad och vitmålad under branta, valmade plåttak. Västtornet kröns liksom föregångaren av en karaktäristisk huv i två avsatser. Ingång i väster via tornets bottenvåning samt i den norra och södra korsarmsgaveln. Även interiören har i stora drag färgsatts och dekorerats i enlighet med det äldre kyrkorummet. Den fasta inredningen, som helt fick förnyas, har dock anpassats till de nuvarande, liturgiska kraven.