Stäng fönster Laholm kn, HUMMERN 15 M.FL. LAHOLMS KYRKA (SANKT CLEMENS KYRKA)

FÖRSAMLING 1995 - LAHOLM

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Sammanslagen med Laholms stadsförsamling 1972 (Laholms församling).

LÄGE OCH OMGIVNING - Laholms kyrka, även kallad Sankt Clemens kyrka, ligger mitt i bebyggelse i västra utkanten av stadskärnan. Läget ansluter till Lagan. Invid kyrkan återfinns församlingshemmet. Laholms innerstad utgör riksintresse med medeltida stadsbildning och borgruin (Lagaholm) där det ålderdomliga gatunätet, sydskandinavisk bebyggelse från 1700-1900-tal samt Kungsladugården, öster om Lagaholm, är några intressanta inslag.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Murad kyrka bestående av ett rektangulärt långhus, med inbyggd tresidig altarnisch, samt torn i väster.

I: Kyrka murad i tegel med romansk planform, bestående av rektangulärt långhus och smalare troligen rakt avslutat kor. Vapenhus fanns i långhusets västra del, både i söder och norr. Västtornet, som sannolikt tillfogades kyrkan under 1400-talet, är försett med ett kryssvalv. Kyrkan härjades 1802 av en brand och revs därefter med undantag av tornet, som ingår i den nuvarande byggnaden.

II: Den nuvarande kyrkan uppfördes, med bibehållande av det äldre tornet, åren 1808-20 efter ritning av arkitekt Carl Fredrik Sundvall (en i ritningen avsedd påbyggnad av tornet genomfördes dock inte). Altarnischen och inbyggnaderna i öster tillkom 1894-98, efter förslag av arkitekt Adrian Crispin Peterson.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan är utvändigt vitputsad och försedd med en hög stensockel. Långhuset täcks av ett sadeltak och murarna genombryts av rundvälvda fönsteröppningar. Exteriören domineras av det kraftiga västtornet med sin huv och lanternin i två våningar, byggd 1632. Ingångar genom tornets bottenvåning i väster samt mitt på långhusets norra och södra långsidor. Långhuset täcks av ett flackt trätunnvalv, altarnischen är rundvälvd. Vid en restaurering 1894-98 efter ritningar av Adrian Crispin Peterson tillkom dekormålningar och glasmålningar (senare avlägsnade; korfönstret exponeras i tornets bottenvåning med elbelysning). De nuvarande takmålningarna av Einar Forseth tillkom 1933 vid en restaurering under ledning av arkitekt Fredrik Wetterqvist. Östfönstrets glasmålningar utfördes av Erik Olsson 1959. Predikstolen är från 1866.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - I kyrkan förvaras ett senmedeltida triumfkrucifix.