Stäng fönster Gotland kn, VISBY FISKAREN 7 KV FISKAREN 7

Historik
KVARTERET FISKAREN - Kvarteret utgör ett avlångt oregelbundet område i öst-västlig riktning beläget i norra stadsdelarna. I norr gränsar kvarteret till S:t Olofs gränd och Botaniska trädgården. S:t Olofs gränd löper även ner längs kvarterets östra sida. I övrigt avgränsas kvarteret av Strandgatan i väster, samt Fiskargränd och Skogränd i söder. Fiskaren tillhörde tidigare Norderrotens andra kvarter, med tomtnummer 31-33, 37-38 och 42-45.
Området där kvarteret ligger kallas Fiskareroten eller Gajlroten. Namnen har sitt ursprung från de fiskare som utgjorde ett väsentligt inslag av kvarterens befolkning från åtminstone 1600-talet och framåt. Kvarteret utgörs idag av sammanlagt åtta bebyggda fastigheter. Kvarteret har huvudsakligen en sluten karaktär, där boningshusen ligger invid gatan och gårdsrummen avgränsas av höga plank och murar. Tomterna har relativt stora trädgårdar.
Övervägande delen av kvarterets boningshus är skiftesverkskonstruktioner, uppskattningsvis från 1700- och 1800-talet. Bebyggelsen är av småskalig karaktär med undantag av det stora huset på Fiskaren 7. Denna byggnad är uppförd i kalksten, har medeltida delar och skiljer sig markant, både i storlek och utförande, från övrig bebyggelse i kvarteret, då det representerar de stora borgarhusen som fanns längs huvudstråken i området vid sekelskiftet 1800. Boningshuset på Fiskaren 9 uppfördes så sent som 1970. Kvarterets samtliga boningshus är putsade och har genomgått ett flertal om- och tillbyggnader under tidens gång.
Under medeltiden tillhörde området den norra delen av stadskärnan, med glesare stenhus- och trähusbebyggelse. Från sent 1600-tal och åtminstone fram till 1860 skedde ett flertal förändringar i tomtindelningen. I början av 1700-talet hade de flesta tomterna stora kålgårdar, vissa fastigheter var helt utan bebyggelse. Sannolikt bebyggdes kvarterets östra del med enklare hus utan en enhetlig och medveten planering under 1700-talet, då stadens befolkning ökade stort. I husklassifikationen från år 1785 noteras alla fastigheter vara bebyggda. Kvarters- och tomtstrukturerna i större delen av området var då i stort sett fastlagd. Tomtindelningen som är markerad på 1883 års karta låg fast fram till 1970, då nuvarande Fiskaren 8 styckades av i öster och Fiskaren 9 bildades.
FISKAREN 7 - Fiskaren 7 är en i det närmaste kvadratisk tomt som utgör kvarterets sydvästra hörn vid Strandgatan och Fiskargränd. Fastighetens sträckning och bebyggelse har medeltida ursprung. Den nuvarande tomtindelningen överensstämmer i viss mån med 1697 års karta, men östra delen av den markerade tomten tillhör nu Fiskaren 6. Efter de norra stadsdelarnas förödelser vid lybeckarnas angrepp år 1525 och stadsbranden 1611, samt avfolkningen till följd av konjunkturnedgångarna, var tomterna och kvarvarande byggnader närmast Strandgatan de enda i området som fortlöpande brukades eller som bebyggdes på nytt först under 1600- och 1700-talen.
År 1697 omtalas ett stenhus på tomten, vilket antas ingå i den nuvarande huvudbyggnaden. Vid sekelskiftet 1800 ägdes fastigheten av målaren Johan Mejholm, upphovsman till åtskilliga ännu bevarade interiörer samt i viss utsträckning kyrkligt måleri. Fastigheten betecknades vid denna tid Norderroten II:33 och i husklassifikationen från år 1785 noteras bebyggelse i form av ett stenhus med tegeltak, samt en verkstad med brädtak.
Tomtens nuvarande gränser fastställdes 1871 och boningshuset genomgick en ombyggnad strax därefter. År 1929 byggdes huset om till nuvarande volym och takform. Samtidigt revs ett äldre uthus i skiftesverk i tomtens sydöstra del och ersattes med en tvättstugebyggnad, vilken nu tjänar som förråd.
Fastigheten avgränsas av en putsad och tegelavtäckt mur mot väster och söder, där den södra muren även har en gångport. Gården är gräsbevuxen, med partier av kalkstensflis och kalkstensplattor och växtligheten består av bland annat rosor och kaprifol.