Stäng fönster Kalmar kn, CEDERN 5 KRUSENSTJERNSKA GÅRDEN

Historik
Den nya staden på Kvarnholmen blev snart en trång och osund fästningsstad. För att fly denna miljö började de förnämsta borgarna vid 1700-talets början att uppföra lantgårdar i stadens omgivningar. Dessa trädgårdar, som de kallas i Kalmar, växte snart ut till små herrgårdsliknande anläggningar. Krusenstjernska gården är nu den enda bevarade av dessa. Med fönsterluckor för fönstren och ett högt plank omkring trädgården vänder den sig bort från yttervärlden in mot den lummiga fruktträdgårdens stillhet och ro.
Huvudbyggnaden av timmer med locklistpanelade och grönmålade fasader torde härstamma från 1700-talets senare del men har fått sitt nuvarande utseende omkring 1800. Tillsammans med gårdens övriga byggnader - trädgårdsmästarbostad, stall, ladugård, brygghus, avträde och lusthus, samtliga av trä - ger den en god bild av byggnadsidealen bland det tidiga 1800-talets borgare.
Trädgården har en mängd ovanliga och ålderdomliga träd, buskar och andra trädgårdsväxter.
Numera ligger Krusenstjernska gården i det centrala Kalmar och är öppet för allmänheten sommartid.