Stäng fönster Stockholm kn, HÄSTSKON 12 SKANDINAVISKA BANKEN

Historik
Sedan 1917 hade Skandinaviska banken sitt centralkontor i Stockholm vid Gustav Adolfs torg. Allteftersom hade personalstyrkan spritts i kvarteren runt om. Banken förde diskussioner med staden i början av 1950-talet om att kunna expandera i området men staden föreslog ett läge vid det planerade Sergels torg. Skandinaviska banken såg sammanslagningsfördelar i att flytta all verksamhet under ett tak och det skulle finnas utrymme att växa i. Man sparade ett bankkontor i den gamla bankbyggnaden som nu såldes.

Staden villkorade bygget vid Sveavägen-Hamngatan-Malmskillnadsgatan. Banken fick inte förfoga över mer än 50 % av kontorsytorna och 25 % av butiksytan. Staden tillät inga gångbroar över Malmskillnadsgatan mellan de båda kontorshusen på ömse sidor om gatan, vilket banken såg som ett problem. Men läget ansågs utomordentligt med förträfflig tillgänglighet från såväl allmänna kommunikationer som bil. VD:n uttryckte: "Inte minst vårt stora antal gifta kvinnliga anställda tjänstemännen måste starkt uppskatta de utmärkta kommunikationsmöjligheterna och närheten till affärer för de dagliga uppköpen."

Var man bilburen kunde man antingen parkera i parkeringshuset Parkaden som hade direktförbindelse med kontoret eller utnyttja Drive-in-expedition som nåddes från det omfattande Malmfaret - en underjordisk lastgata. Banken satsade även på tillgänglighet via telefon och LM Ericsson och Televerket levererade avancerad växel- och teleutrustning.

För att uppnå ett rationellt och säkert kontor satsades stort på modern kommunikation. 16 hissar skulle kunna betjäna 165 personer samtidigt och en omfattande snabbtelefonanläggning installerades. En form av budsystem kallat Lådtransportrör och som efterliknar paternosterhissar kompletterades med rörpost. Alla utrymmen försågs med air-condition vilket innebär att luften kunde kylas och befuktas. All övervakning av termometrar, fläktar, pumpar gjordes fjärrstyrd. Många utrymmen TV-övervakades och vid kassorna installerades kameror som kunde ta bilder av misstänkta kunder. Dörren till allmänhetens valv beställdes från Storbritannien och väger 14 ton.

Vad gäller disponering av kontorsytorna valdes både storkontorsrum och cellkontor. Verkställande ledning placerades ihop högst upp i Sveavägshuset men annars satt direktörerna på respektive avdelning, detta betraktades som något nytt. Kontorsmöblerna levererades från AB Åtvidabergs Industrier

Första spadtaget för det nya centralkontoret togs 1962 och komplexet var inflyttningsklart i november 1965. Från början återfanns vid sidan av banken följande verksamheter: Gulins (kläder), AB Ica-Restauranger (Ringbaren), Alfort & Cronholm (färghandel), resebyrå, pianoaffär, uraffär, radioaffär, juvelerare, pressbyrå, frisersalong, telefonstation samt kontors- och lagerutrymmen för ett tiotal hyresgäster.

Det nya kontorskomplexet var en viktig kugge i citymaskineriet. I hörnet Sveavägen-Hamngatan finns trappor till Sergels torgs "Plattan" och till fastigheten hör delar av butikslokalerna i den underjordiska Sergelgången. Lastgatan Malmfaret samsades i underjorden med biltunnlar och på den lägre del av bankkomplexet som ligger utmed Sveavägen hade allmänhet tillgång till Stockholmsterrassen. Sedan slutet av 1990-talet har terrassen byggts igen och Sveavägshuset har byggts till mot Hamngatan.

Källa: Din Bank, Skandinviska bankens personaltidning 3/1965