Stäng fönster Gotland kn, SILTE KYRKOGÅRDEN 1:1 SILTE KYRKA

Historik
Silte kyrka är centralt belägen i socknen. Det murade sockenmagasinet i kyrkogårdens nordvästra hörn uppfördes 1853. Den välbevarade grunden till en tidigare stavkyrka påträffades under den nuvarande kyrkans golv vid en restaurering 1971-72 (arkitekt Leif Olsson); på triumfbågsväggen finns även avtryck av stavkyrkans långhusgavel. Den medeltida murade kyrkan består av rektangulärt långhus, smalare rakslutet kor samt västtorn. Byggnadsmaterialet är i huvudsak sandsten. Koret är från 1200-talets mitt, långhuset tillkom något senare. Vid 1200-talets slut tillfogades tornet, stympat vid okänd tidpunkt. Kyrkans fasader är vitputsade, med hörnkedjor och omfattningar i huggen olikfärgad kalksten. De smala rundbågsfönstren är ursprungliga. Tornets ljudgluggar utgör en heterogen samling av hopplockade stenhuggeridetaljer. Långhuset och det lägre koret täcks av tegelklädda sadeltak, tornet kröns av en åttkantig spira. Tre ingångar finns: långhus- och korportal i söder samt tornportal i väster. Långhusportalens tympanonskiva har huggen slingornamentik. Långhuset täcks invändigt av två tältvalv, åtskilda av en bred gördelbåge. Det kryssvälvda koret upplyses av ett trekopplat östfönster samt ett mindre sydfönster. Ringkammaren täcks av ett högt sittande tältvalv. Triumf- och tornbågarna är svagt spetsbågiga. Kalkmålningar finns från 1200- och 1400-talen. Glasmålningarna i korets östfönster är från byggnadstiden. Inredningen härstammar i huvudsak från en restaurering 1902

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1998.