Stäng fönster Vara kn, IDEN 12 TINGSHUSET I VARA

Historik
Byggnaden uppfördes år 1897 efter sammanslagning av Åse, Viste, Barne och Laske härader till ett tingslag 1889. Tingshusbyggnadskyldige i Åse, Viste, Barne och Laske häraders domsaga inköpte tomten 1893 och fick lagfart året därpå. Arkitekt var den i Västergötland verksamme Lars Kellman som ritade flera tingshus i Skaraborg, bl.a. Moholmens tingshus uppfört 1891 och Skara 1904. Fastigheten, som tidigare hade beteckningen stadsäga nr 3, överläts år 1971 på staten genom Kungliga Byggnadsstyrelsen, som redan 1974 sålde den till Vara kommun. Det sista tingssammanträdet hölls i huset den 18:e december 1973 då Vara domsaga drogs in och uppgick i Lidköpings domsaga. Från 1974 och tre år framåt användes huset till socialkontorets förvaltningslokaler och mellan 1977 och 1990 hyste tingshuset kommunens stadsarkitektkontor. Vid en ombyggnad 1963 tillkom arkivtillbyggnad på tingshusets norra sida. Idag står tingshuset till stora delar outnyttjat, vissa lokaler på bottenvåningen används som kurslokaler. Byggnadsnämnden har använt tingssalen som plenisal sedan 1974. Arkivbyggnaden är fortfarande del av kommunarkivet.

Stallet är en vinkelbyggd 1 ½-plans vinkelställd byggnad. Det är delvis ombyggt till garage, men annars välbevarat såväl exteriöt som interiört.

Tingshuset omges av en park med gräsmatta och ett flertal fruktträd åt norr samt lövträd åt söder.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen Västra Götaland, 2004-09-02. Dnr 432-64105-2001