Stäng fönster Sollefteå kn, LILLEGÅRD 4:1 JUNSELE KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Riven 1885. Junsele gamla kyrka, dåvarande Mo kyrka, uppfördes i trä 1763 av bondebyggmästaren Per Zakrisson i Kubbe, Anundsjö, som även uppfört klockstapeln. Kyrkan och stapeln revs 1885, då ny kyrka byggdes på andra sidan Ångermanälven.

PLAN OCH MATERIAL - Åttsidig plan, en rektangel med avfasade hörn, med kor i öster, sakristia på norra sidan och vapenhus i väster. Måtten angavs vara 13 x 26 alnar.
Byggd i timmer, senare panelklädd, taket klätt med stora furuspån. Klockstapeln väster om kyrkan hade fyrsidig bod med genomgång. Stapeln rekonstruerades 1970 i förenklad form.

EXTERIÖR - Ytterväggarna klädda med stående, rödfärgad panel. Högt takfall, som över de avfasade hörnen gick nedanför takfoten. Längs taknocken löpte en takkam som i ändarna bar spiror och på mitten en smal takryttare med flöjel. Kyrkan hade höga rundbågiga fönster, ett i öster, ett i norr och två i söder. Sakristian och vapenhuset hade sadeltak.

INTERIÖR - Kyrkorummet hade ett högt valv, med blå och röda lister och med en rundel i mitten med målning föreställande Gudslammet. Väggarna var vitmålade. Altarbordet stod framför korfönstret. Altaruppsats saknades, men på ömse sidor om fönstret fanns målningar direkt på väggen, föreställande bl.a. den lidande och uppståndne Kristus samt en mängd bibeltexter. På läktarskranket var Jesus, apostlarna och Martin Luther avbildade. Alla målningar utfördes 1770 av Abraham Segerström från Härnösand. Predikstolen betecknades 1831 som äldre, prydd med förgyllda ornament, figurer och inskrifter.
Bänkinredningen var sluten, målad med blå lister och marmorerade speglar. En del målningar från läktarbröstningen, predikstolen och andra inventarier finns bevarade i den nya kyrkan.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 4, Härjedalen, Jämtland, Medelpad och Ångermanland. 1997