Stäng fönster Leksand kn, LAKNÄS 18:29 SILJANSGÅRDENS LOFTBOD

Historik
Loftboden, som benämns Gammelloftet, är av mycket ålderdomlig karaktär. Byggnaden är ursprungligen från Västerdalarna och är egentligen sammanbyggd av två medeltida bodar. På 1930-talet flyttades byggnaden till Siljansgården i Tällberg i Leksands socken.

Loftboden bildar tillsammans med två andra timmerbyggnader en mindre gårdsmiljö i sydöstra hörnet av fastigheten. Siljansgården består totalt av fler än 25 byggnader, de flesta äldre timmerbyggnader. På fotografiet nedan syns loftboden i fonden.

Den i stort välbevarade loftboden hör till Dalarnas och Sveriges äldsta träbyggnader och har ett betydande kultur- och upplevelsevärde. Byggnaden säger något om förrådsbyggnaders status och om befolkningens hantverksskicklighet, konstnärliga förmåga och föreställningsvärld i det medeltida Västerdalarna.

På en och samma gång ger Siljansgårdens loftbod en bild av svensk timmerhuskultur under perioden före såväl som efter den senmedeltida krisen. Samtidigt är loftbodens moderna historia ett uttryck för den dragningskraft som Dalarnas äldre allmogekultur hade under etableringen av den demokratiska nationalstaten. I det sammanhanget är Siljansgårdens loftbod ett märkligt exempel på hur Dalarnas gamla timmerbyggnader kunde få nya funktioner, både av symboliskt och praktiskt slag. Från slutet av 1800-talet blev loftbodar och härbren populära bland turister i Dalarna. Inte sällan flyttades byggnaderna för att fungera som enklare sommarnöjen.

Den relativt enkla möjligheten att flytta en timrad byggnad har från början varit en av timmerhuskulturens grundläggande egenskaper. Loftbodarna från Bu i Lima flyttades och sattes ihop på Siljansgården i Tällberg på 1930-talet. Siljansgården byggdes upp från 1910-talet med förebild i timmerhuskulturen och med ritningsförslag av arkitekt John Åkerlund. På gården drev Harald och Signe Berger-Alm Siljansskolan, en pedagogisk rörelse för barn samt kursverksamhet för vuxna. Loftboden skulle både fungera som övernattningsrum, bidra med upplevelsevärde och knyta an till den lokala traditionella kulturen. Interiören ändrades med nya golv och ytskikt och gluggarna ersattes av mindre blyinfattade fönster.

Loftboden på Siljansgården är hopbyggd av två skilda loftbodar från Bu i Lima socken. Enligt uppgift har de i Bu stått i varandras närhet. De är förenade genom en byggnadsdel som till viss del liknar ett portlider med överbyggnad. Längs byggnadens hela långsida sträcker sig en gemensam loftgång. Den södra delen består av en dubbelbod med två rum, som i sin tur byggts på med en övervåning.

Dubbelboden har daterats till år 1332/33 och är den äldsta kända byggnaden från Lima. Knutskallarna är urnformade och ett av de tidigare takutskotten har en dekorativ utformning. Pardörrarna är försedda med draglås och på insidan sitter klubblås av medeltidskaraktär. Den norra loftboden har daterats till år 1506/07 och har flera ålderdomliga drag. Ovanför en dörr finns rester av tjärkors till skydd mot ont.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Dalarnas län, 2007-09-03, Dnr 432-9363-95