Stäng fönster Nordanstig kn, KYRKBACKEN 3:17 HASSELA KYRKA

Historik
Den första stenkyrkan i Hassela uppfördes någon gång under tidig medeltid några kilometer sydost om den nuvarande kyrkobyggnaden. Denna medeltidskyrka byggdes sedermera till med vapenhus och sakristia och försågs med tegelvalv. Runt kyrkan fanns en liten bogårds¬mur och intill denna en fristående klockstapel. När socknens befolkning under 1700-talets slut och 1800-talets inledning började växa blev dock den gamla kyrkan, som idag kvarstår som en låg ruin, ohjälpligt för liten och det beslöts att en ny kyrkobyggnad skulle uppföras på den nuvarande platsen. Den nya kyrkan, som ritades av ”Lieutnant Mechanicus J. E. Lundin i Gefle”, uppfördes som en tidstypisk Karl-Johans kyrka i nyklassicistisk stil med ett lång¬sträckt långhus med torn i väster och sakristia i öster.