Stäng fönster Östersund kn, LAGBOKEN 3 ÖSTERSUNDS RÅDHUS

Historik
Östersunds rådhus uppfördes åren 1909-12 efter ritningar av arkitekt Frans Bertil Wallberg. Byggmästare var Johan August Hellström. Rådhuset är ett imposant nationalromantiskt byggnadsverk, där modern nordeuropeisk tegelarkitektur smälts samman med jämtländsk byggnadstradition.

Lökkupolen har medvetet utformats för att ge associationer till jämtländska klockstaplar. Fasaden är klädd med mörkt Hälsingborgstegel och Gustakalksten från Brunflo. Utsmyckningar är utförda av skulptören Olof Ahlberg.

Nedre och övre trapphallen med Rådhussalen, ursprungligen stadsfullmäktiges sessionssal, och Domsalen utgör rådhusets representativa och mest välbevarade del.

Övre trapphallen är den kanske mest anslående interiören med valv, pelare och muralmålning, som skapar en stämning av kärv monumentalitet.

Åren omkring 1970 genomfördes en omfattande om- och tillbyggnad av rådhuset.

KÄLLA: Länsstyrelsen i Jämtland