Stäng fönster Kalmar kn, PÅRYD 1:124 KARLSLUNDA KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Uppförd 1816-17, efter beslut 1812 om nybyggnad istället för tidigare planerad tillbyggnad, av organisten och klockaren Anders Kjellberg från Torslunda efter ritningar av Axel Almfelt från 1816. Invigningen förrättades den 20 september 1818 av prosten Pehr Andreas Lindblom. Det nya kapellet ersatte ett tidigare träkapell från 1687. Klockstapeln uppförd 1840.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulär salkyrka med kor i öster. Sakristia bakom koret. Vapenhus från 1974-75 vid västgaveln. Huvudingång genom mittportal på sydsidan. Separata ingångar till vapenhuset och sakristian på sydsidorna. Uppförd av liggande timmer på murad sockel. Väggarna panelade och vitmålade. Spåntak. Ursprungligen var väggarna och taket bestrukna med rödfärg och tjära och hela kyrkan blev panelad först 1879.

EXTERIÖR - Utförd i princip efter Almfelts ritning förutom att församlingen tillade en mittportal på sydfasaden samt att man förhöjde väggarna. Byggnaden har under åren genomgått ett flertal förändringar. Sakristian är ombyggd och är numera försedd med ett sadeltak istället för det ursprungliga pulpettaket. Ett vapenhus har tillkommit vid västgaveln som en pendang till sakristian. Fönstren har förstorats och framför mittportalen har man byggt ett mindre vindfång markerat med pilastrar och fronton. Väggytorna är panelade med liggande panel ovanför det höga, med rundbågar dekorerade sockelpartiet. En kraftig taklist dekorerad med en äggstavslist följer takfoten.

INTERIÖR - Kyrkorummet täcks av ett flackt tunnvalv. Rikligt ljusinsläpp. Ursprungsinredningen följde Almfelts ritningsförslag med en nyklassicistisk altarpredikstol och en sluten bänkinredning med en konkav avrundning mot koret. På predikstolens mittfält över altaret fanns en målning, "Kristus på korset", utförd av Anders Friske från Kalmar. Målningen är numera placerad i sakristian. Hela inredningen var ursprungligen målad med "perlefärg". Väggarna var klädda med carduspapper och målade vita. Dagens kyrkorum präglad främst av renoveringar från 1900-talets senare hälft. Altarpredikstolen tjänstgör numera endast som en altaruppställning med ett modernt kors placerat över den forna korgen. Små reliefer av Bror Marklund har ersatt Friskes målning på korgens framsida och i fonden har nya prydnader uppsats nedanför strålsolen. Ny altarring från 1970-talet. Separat predikstol utan ljudtak har uppsatts på nordsidan med en modern bildvävnad av Märta Afzelius som fond. Sluten bänkinredning från 1950-talet. Orgelfasad och läktare från 1879. I den senare har 1963 infogats ett ryggpositiv.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993