Stäng fönster Gotland kn, VISBY KÖPMANNEN 1 KV KÖPMANNEN 1

Historik
KVARTERET KÖPMANNEN - Kvarteret Köpmannen ligger centralt i innerstadens stadskärna och angränsar i väster till Stettinergränd, i nordost till Södra Kyrkogatan, i öster till Wallérs plats och i söder till Bremergränd. Kvarteret består av två fastigheter.
Under medeltiden var kvarteret beläget i utkanten av själva stadskärnan, men angränsade till viktiga genomfartsleder som ledde från Öster- och Söderport ner till handelscentrumet. Kvarteret kan ha varit delat av två eller möjligtvis tre gränder under medeltiden. I norra delen av kvarteret ingår medeltida murverk i åtminstone två byggnader, och i delar av den södra delen har påträffats medeltida grundmurar. I slutet av 1600-talet motsvarades kvarteret av tre fastigheter; dels av de två nuvarande med ungefär samma omfattning som idag och dels av en tredje fastighet norr om dagens kvarter där det idag, är gatumark. Fastigheterna var bebyggda med både trähus och stenhus.
Vid mitten av 1700-talet rev man det som var kvar av de äldre medeltida husen, nya byggdes upp delvis på medeltida grunder, och fastigheternas omfattning justerades till dagens gränser. I 1785 års husklassifikation noteras två stenhus i två våningar, ett stenhus med träöverbyggnad samt ett antal träbyggnader. Vid mitten av 1800-talet förtätades kvarteret ytterligare och fick nuvarande bebyggelseutbredning.
Kvarterets lokalisering vid en knutpunkt för flera genomfartsleder har gjort att handel präglat kvarteret åtminstone sedan slutet av 1700-talet, men sannolikt redan tidigare. Under 1800-talet ökade handelsverksamheten, större magasinsbyggnader uppfördes och butikslokaler inrättades i gatuplan. Denna utveckling fortsatte under 1900-talet, handeln öppnades i större utsträckning ut mot gatan och större butiksfönster togs upp i gatufasaderna. Handeln har idag dock ersatts av restaurangverksamhet.
KÖPMANNEN 1 - Köpmannen 1 är den norra av de två fastigheterna i kvarteret och angränsar i väster till Stettinergränd och i nordost till Södra Kyrkogatan. På fastigheten finns tre byggnader.
Fastigheten bebyggdes troligen på 1200-talet med ett fåtal stenhus. På fastigheten, som avsmalnar något mot nordost, finns flera medeltida stengrunder vilka i olika utsträckning finns kvar i de nu stående byggnaderna. Fastigheten har funnits i nuvarande omfattning åtminstone sedan slutet av 1600-talet, då det på tomten fanns ett trähus med gårdsrum. Varför de äldre lämningarna av medeltida hus inte är noterade 1697 är svårt att uttala sig om, men det kan förutsättas att de vid denna tidpunkt inte var i beboeligt skick. I husklassifikationen från 1785 står att läsa att det på tomten fanns åtskilliga byggnader; ett stenhus i två våningar med tegeltak, ett brygghus av trä, ett stall av trä med tegeltak, samt en stenbyggnad med träöverbyggnad och tegeltak. Stenhusen som noteras är med stor sannolikhet desamma som ingår i dagens byggnadsbestånd. Från slutet av 1700-talet har fastigheten i huvudsak ägts av köpmän.
Fastighetens största befintliga byggnad, som idag rymmer restaurang och bostäder, är belägen utmed Södra Kyrkogatan och vinklad mot Stettinergränd. Den består av minst två medeltida huskroppar och fick sin nuvarande utformning på 1850-talet. Under 1700-talet uppfördes ett stenhus på medeltida grund i norra delen av fastigheten mot Stettinergränd. Detta nyttjas idag som restaurang och bostäder. I samband med uppförandet av stenhuset byggdes troligen även ett uthus i sten vid den sydvästra tomtgränsen. Detta används idag som pannrum och lager. Gårdsmiljön vid Stettinergränd är idag grustäckt, utan planteringar och helt öppen ut mot gatan.