Stäng fönster Stockholm kn, DJURGÅRDEN 1:1 CIRKUS

Historik
Av de fyra bevarade cirkusbyggnaderna i Sverige är Stockholms Cirkus den äldsta. De övriga finns i Malmö (Hippodromen), Linköping och Gävle (Furuviksparken)
Cirkus byggdes 1890-91 av arkitekten och byggmästaren Ernst Hægglund. På samma plats stod en äldre cirkusbyggnad, Mothandes manege, som revs då den nya byggdes, men delar av de gamla grundmurarna användes.
Byggnaden av gulrött, delvis putsat tegel med risaliter och annan ornamentik företrädesvis i gult, domineras av salongens kupol med lanternin och har fantasifullt utformade fönster och torn. Taken är täckta med plåt. Över entrén från Djurgårdsslätten står skulptörens C.J. Dyfvermans fyrspann. Denne är även mästare till de nedmonterade hästskulpturerna som prytt fasadens sidotorn.
Den från början öppna, numera inglasade och gulmålade verandan ledde till ett schweizeri med ingång till salongen, byggd som en amfiteater med ca 2000 platser. Ljuset från lanterningen belyste målningar av konstnärerna Vicke andrén och Carl Grabow.
Åren 1895-97 drevs anläggningen av teaterdirektören Albert Ranft under namnet Arenateatern och fungerade under de närmast följande åren som varieté- och teaterlokal. Omkring 1910 kallades etablissemanget Pinets Boston Palace och fungerade som dansrestaurang med ett dansgolv lagt över manegen och många sittplatser övertäckta med supébord.
Huset byggdes om till teater 1931-32 efter ritningar av arkitekten Torsten Stubelius, som inrättade en scen och orienterade åskådarplatserna mod denna, byggde in altanen och flyttade ut entréhallen. Samtidigt byggde man till bl.a. det gulputsade scenhuset bakom salongen och intill detta scenutrymmen.
Cirkus förvärvades av Nordiska museet genom en donation av byggmästaren Olle Engkvist. Cirkusfunktionen upphörde 1957, varefter byggnaden hyrdes ut rill dåvarande Radiotjänst för TV-inspelningar. År 1963 övergick Cirkus till Stiftelsen Skansens ägo och disponeras numera av Sveriges Radio-TV.
Alltsedan 1950-talets mitt har förändringar vidtagits, främst invändigt. I scenhuset har stallarna borttagits och golvet höjts. Över arenan och de nedersta bänkraderna har ett nytt golv lagts. Lanterninens målningar döljs av ett undertak.