Stäng fönster Stockholm kn, GIPSEN 1 VANTÖRS KYRKA

Historik
I och med att Stockholms stadsfullmäktige 1941 tog beslutet att bygga en tunnelbana från centrum ut till de södra och västra delarna av staden kunde de ännu lantliga omgivningarna bebyggas med stora bostadsområden för den snabbt växande befolkningen. Redan 1954 drogs tunnelbanan ut till Högdalen, vars storcentrum skulle serva även andra stadsdelar. 1959 var det mesta av bebyggelsen i centrum färdigbyggt.

Vantörs församling hade bildats 1957 och kom att bestå av delar av Brännkyrka och Enskede församlingar. Kyrkan byggdes i församlingens folkrikaste område, Högdalens centrum. På grund av kyrkotomtens begränsade storlek och de stora nivåskillnaderna byggdes kyrkoanläggningen i två våningar. ”De stadsplanemässiga förutsättningarna” är orsaken till att kyrkorummet är orienterat i nord-sydlig riktning (Larsén och Alfreds, Arkitektur 1964).