Stäng fönster Filipstad kn, NYKROPPA 10:1 M.FL. KROPPA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - KROPPA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Socknen utbröts 1624 ur Färnebo, som omfattade stora delar av Filipstads bergslag. Pastoratet bildades 1642, före dess låg församlingen under Kroppa bruk. År 1643 utbröts Lungsunds socken och så sent som 1960 Storfors.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger centralt i bruksorten Nykroppa på en svag höjd ovanför Kroppälven och järnverket. Den nuvarande 1800-talskyrkan i sten föregicks av en träkyrka från 1600-talet.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Den första kyrkan kan ha byggts omkring 1624, då en kyrkoherde anställdes vid bruket. Byggnadens ursprungliga utseende är inte känt. Emellertid byggdes timmerkyrkan om 1683, varvid korsarmar infogades. Huvudingången synes ha varit i söder, där ett vapenhus fanns. Exteriören var spånklädd och tjärbrådd. Omkring 1730 uppfördes ett torn i väster och vid 1700-talets mitt en sakristia på kyrkans norra sida. Interörens ursprungliga utseende är inte känt. En ny predikstol anskaffades 1691 och en altartavla tillkom tio år senare. Kyrkan fick ny bänkinredning vid 1600-talets slut. En större restaurering skedde på 1870-talet, då den fick öppna bänkar, läktare, pelare, fönster och dörrinfattningar i ljus ekfärg. Även utvändigt tycks det ha skett förändringar bl a fick tornet en förstukvist med träornamentik i schweizerstil. År 1881 brann den gamla kyrkan ned till grunden. Rester av predikstolen från 1691 och altaruppsatsen från 1701 kunde dock räddas.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Kroppa nya kyrka uppfördes av slaggsten åren 1882-84 med C Lundmark som arkitekt. Den har en latinsk korsplan med halvrund korabsid. Västtornet har vapenhus i bottenvåningen.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Det spirkrönta västtornet är belagt med svartmålad plåt, övriga tak är skiffertäckta. Stenmurarna täcks exteriört och interiört av puts och är genombrytna av rundbågiga fönsteröppningar. Kyrkans huvudingång är belägen i väster. Över kyrkorummet vilar ett tredingsformat innertak av trä. Korabsiden upplyses av fem rundbågiga fönster och kröns av ett ribbindelat hjälmvalv. Den öppna bänkinredningen är samtida med kyrkan, medan predikstolen härrör från den gamla kyrkan. En större restaurering av kyrkorummet genomfördes 1959-60, med Einar Lundberg som arkitekt, då bl. a. väggarna och läktarbarriären bekläddes med fiberplattor. Färgsättningen ändrades till en blågrön färgton; bänkarna blev grågröna med rödbruna gavlar. Sakristian, belägen mellan norra korsarmen och koret, utvidgades betydligt. En brudkammare inreddes i långhusets sydvästra hörn. År 1995 genomfördes en inre restaurering av kyrkan då 1880-talets färgsättning av väggar, läktarbarriärer, vindfång och dörrar i stort återställdes.