Stäng fönster Laholm kn, HISHULT 4:28 HISHULTS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - HISHULT

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger centralt i tätorten Hishult, strax invid vägkorset och omedelbart söder om Smedjeån. Den f d prästgården återfinns i söder. Socknen består av utpräglad skogsbygd med endast begränsade arealer öppen odlingsmark i dalgångarna.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Medeltida stenkyrka med romansk planform, bestående av rektangulärt långhus och smalare, rakt avslutat kor. I söder ett sannolikt senare tillfogat vapenhus. Eventuellt har kyrkan vid okänd tidpunkt byggts till i väster. Ett trätorn tillbyggdes intill västgaveln år 1800 efter ritningar av arkitekt Sven Johan von Engeström. Kyrkan revs 1901 när en ny kyrka uppfördes, sannolikt på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande murverkskyrkan uppfördes 1901-02 efter ritningar av arkitekterna Adrian Crispin Peterson och Carl Crispin och är orienterad i nord-sydlig riktning. Den består av ett rektangulärt långhus och ett smalare tresidigt avslutat kor i norr, flankerat av smårum (däribland sakristia), samt torn i söder; på långhusets öst- och västsida finns små korsarmar vars nedre del fungerar som vapenhus.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - De utvändigt gråputsade murarna artikuleras med dimunitiva tvärskepp. Långhuset upplyses genom kopplade rundbågade trefönstergrupper. Kyrkan har mönsterlagt skiffertak och tornet kröns av en spetsig spira. Huvudingång genom tornet i söder. Långhuset täcks av ett innertak av trä, koret av ett ribbvalv. Vid en restaurering 1950 avlägsnades kyrkorummets dekormålning. Den fasta inredningen är till stor del av äldre datum: altaruppsatsen av bildhuggaren Gustaf Kihlman är från 1708 och predikstolen av bildhuggaren Johan Ullberg från 1768.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - I kyrkan finns ett senmedeltida triumfkrucifix.