Stäng fönster Värnamo kn, GÄLLARYDS STOM 2:1 GÄLLARYDS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Kyrkan är relativt liten och ligger i en flack, öppen dalgång i byn. Den byggdes som ersättning för en medeltida träkyrka 1782-86 efter ritning från ÖIÄ, utförd av Thure Wennberg, som utgick från förslag av Georg Silfversparre, ägare till Ohs bruk i socknen. Tornet byggdes 1789. Murmästare var Hans Lundström från Laholm, assisterad av P Lundgren och L Wennerholm. Exteriören är välbevarad, interiören har genomgått omfattande, tidspräglade renoveringar med skiftande färghållning.

PLAN OCH MATERIAL - Långhuskyrka med rundat kor i öster, torn i väster, sakristia i norr. Ingångar i väster och mitt på sydsidan. Byggd i sten, slätputsad och avfärgad i vitt, sockeln grå. Tak och huv belagda med skiffer, ursprungligen spån. Lanterninen plåtbeklädd.

EXTERIÖR - Byggd efter 1781 års ritning, dock med tre korfönster istället för två, samt med tornhuvens utformning förenklad, slät med fyrsidig lanternin, öppen och med konkavt pyramidtak, krönt av en förgylld korsglob. Sydsidan har två på västväggen. Till 1844 lär ett gravkor för familjen Silfversparre ha funnits på sydsidan.

INTERIÖR - Välvt trätak med listverk (från 1908), som bildar oval mittspegel från vilken tvärribbor går till taklisten. Valvet efter senaste renoveringen ljusblått med listverk marmorerat i gråblått, väggar blekt gula, all fast inredning i olika nyanser ljusblått/turkos. Blått ingick i den ursprungliga färgsättningen, troligen kombinerat med vitt. Altarmålning av Erik Abrahamsson 1944, "Kristi himmelsfärd", med pilasteromfattning från samma tid. Ursprungligt altarkors bevarat på kyrkvinden. Predikstol av
Sven Nilsson Morin 1792, donerad av familjen Silfversparre, med ljudtak och bakstycke. Viss dekor tillagd 1908, då predikstolen flyttades till nuvarande läge närmare koret. Två slutna bänkkvarter. Från början var det södra uppdelat i två. Bänkdörrarnas fält marmorerade i grått och rött. Orgelfasad med nygotiska drag från 1908. Läktare underbyggd med skärmvägg framför trappa. Äldre orgel omnämns 1829, orgelverk 1798.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993