Stäng fönster Göteborg kn, NORDSTADEN 11:6 CHRISTINÆ KYRKA

Historik
Församlingen grundades 1623 och anläggningen bestod ursprungligen av ett träkapell, flyttat från Nya Lödöse, och en klockstapel. Mot Köpmansgatan hade församlingen skola och prästgård. Den murade kyrkan började byggas 1633 och invigdes 1648.
Kyrkotomten begränsades av en stenmur med portaler. Gravplatser ordnades både inne i kyrkan och utanför.
År 1732 ersattes stenportalen mot Norra Hamngatan med en elegant grind av smidesjärn och ett staket av järn monterades på en mur längs gatan. Ritningarna hade gjorts av C A Blaesing.
Längs kyrkogårdsmuren mot Hamngatan byggdes ca 1785 en rad salubodar som kyrkan hyrde ut. Bodarna var uppförda av trä, hade en fast disk åt gatan och hyllor längs väggarna. Ritningarna upprättades av Carl Wilhelm Carlberg.
I början av 1800-talet förbjöds begravningar både inne i kyrkan och på kyrkogården. Nu kunde kyrkans brädgolv ersättas med ett stengolv och på den gamla begravningsplatsen planterades träd.
Omkring 1850 beskrevs kyrkans omgivning som skräpig och en uppsnyggning gjordes. De förfallna salubodarna togs bort 1852, terrassen mot Norra Hamngatan försågs med en prydlig granitmur och nytt staket. Det gamla staketet flyttades till norra sidan där det ännu står kvar längs Köpmansgatan.
1889 uppfördes pastorsboställe och expedition på församlingens tomt i kvarteret Traktören, i hörnet av Tyggårdsgatan och Köpmansgatan. Den ersatte Tyska skolan som låg på samma plats. Hela det gamla kvarteret är idag rivet och ersatt med Stadsbyggnadskontorets komplex.