Stäng fönster Karlsborg kn, MÖLLTORP 2:57 M.FL. MÖLLTORPS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - MÖLLTORP

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Vanäs (Karlsborgs garnisonsförsamling) utbruten 1831, Karlsborg utbruten 1885.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger i samhället 150 m söder om Kyrksjön ett par km från Vätterstranden. Socknen får sin speciella landskapsbild av egenartade istidslämningar. Strax väster om kyrkan finns dödisgropar, drumliner och erosionsterrasser. Mölltorp ligger ca 7 km sydväst om Karlsborg.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade salkyrkan förefaller vara uppförd i ett sammanhang under 1200-talets mitt eller andra hälft. Sakristia i norr av okänd datering, möjligen tillbyggd under medeltiden. År 1888 tillbyggdes ett mindre vapenhus i söder, vilket emellertid revs vid en omfattande restaurering 1942, efter ritningar av arkitekt Adolf Niklasson.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Mölltorp är en av Västergötlands få högmedeltida salkyrkor, till sina mursträckningar helt intakt. Murverket av vald gråsten är vitputsat och genombryts av högsmala fönsteröppningar. Salkyrkans branta sadeltak med sin högresta takryttare är liksom gavelröstena klädda med tjärad spån. I långhusets västgavel sitter en finhuggen sandstensomfattning till en trefönstergrupp av unggotisk karaktär, delvis rekonstruerad 1942. Ingång på långhusets västgavel och sydsida. Praktfull interiör från sent 1600- och tidigt 1700-tal. Det plana innertakets figurativa plafonder, omgivna av kraftig akantusornamentik, är troligen utförda 1744 av Johan Liedholm. Flertalet av de förändringar som skedde 1888, avlägsnades vid den därpå följande restaureringen 1942, i avsikt att återställa kyrkorummets barockkaraktär. Äldre inredning och inventarier, däribland altaruppsats från 1684, predikstol från omkring 1700, gravskrank från 1682 och pyramider från 1704 konserverades och återuppsattes. Korfönstrets glasmålningar är utförda av Yngve Lundström och insattes 1917. Läktarunderbyggnad från 1942. På kyrkans långsidor hänger fyra huvudbanér och två mindre begravningsvapen, till minne över de i socken bosatta adliga ätterna Stråle, Rosensköld och Tham.