Stäng fönster Vadstena kn, ORLUNDA 17:1 M.FL. ORLUNDA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - ORLUNDA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger på en svag förhöjning i terrängen ca 6 km sydost om Vadstena i ren slättbygd med vid utsikt. Förr låg den agrara bebyggelsen runt kyrkan men laga skiftet har effektivt sprängt kyrkbyn. I anslutning till det gamla bebyggelseläget finns en f.d skola, nu daghem.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Den rivna medeltidskyrkan uppfördes under äldre medeltid och bestod av rektangulärt långhus och smalare absidkor. Ett torn i väster hörde antingen till den ursprungliga anläggningen eller tillbyggdes kort tid därefter. Kyrkan hade även sakristia på korets nordsida och vapenhus i söder, troligen av medeltida datum. Kyrkorummet var välvt, långhuset med två kryssvalv och koret med ett. Sannolikt var kyrkan prydd med medeltida målningar; på absidens hjälmvalv syntes spår av helgonbilder. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande kalkstenskyrkan uppfördes 1888-1890 av byggmästaren P. A. Hallander efter ritningar av arkitekt Carl Möller. Den uppfördes med centralplan i form av ett grekiskt kors med ett inuti förhöjt korparti i den östra korsarmen, sakristia i öster och vapenhus i väster; mellan korsarmarna finns trapptorn.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Exteriören är vitputsad, med oputsade tegelomfattningar. Kyrkans yttre har en kompakt borgliknande karaktär med central takryttare krönt av en hög spira samt trapphus i hörnen mellan korsarmarna. Trapphusen är utformade som engagerade torn med lägre spiror. Korsarmarna kröns av blinderade gavlar. Förebilden lär ha varit Langlets kyrka i Beateberg, på församlingsbornas begäran. Kyrkorummet täcks av kryss- och stjärnvalv i tegel. Kyrkorummet har läktare på tre sidor, orgeln på den västra. Den centrala planformen till trots ger interiören intryck av längdkyrka, eftersom utrymme-na under sidoläktarna idag är avskilda från kyrkorummet för att användas som sakristia och samlingsrum. Vid restaureringen 1949-50 ledd av arkitekten Erik Lundberg undertrycktes en del av interiörens nygotiska drag. Vid den senaste restaureringen 1988-89 valde man att åter betona det nygotiska. Kyrkorummets valv har dekorativt måleri som delvis påminner om Agi Lindegrens målningar i Johannes kyrka i Stockholm, också den ritad av Möller. I likhet med den är valvpelare, valvribbor och fönsterbågar av oputsat tegel här. Altarväggen har flera glasmålningar. Av den ursprungliga nygotiska inredningen återstår idag läktare på tre sidor och predikstol. Orgeln av Åkerman & Lund är tillverkad 1903.
ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Dopfunten övertogs från den gamla kyrkan och snidades i trä av Olaus Wiström i Vadstena 1685.