Stäng fönster Högsby kn, LÅNGEMÅLA 2:39 LÅNGEMÅLA KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Uppförd 1828-34 av byggmästaren Sven Nilsson, som ersättning för en träkyrka från 1652. Beslut om nybyggnad togs den 13 maj 1821. Ritningarna upptättade av Samuel Enander 1823. Kyrkoinvigningen förrättades de 5 augusti 1832 av biskop Anders Carlsson af Kullberg.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulär plan med smalare, halvrund sakristia bakom koret i öster, torn i väster. Ingång genom tornet och mittportal på sydsidan. Separat ingång till sakristian från nordöst. Uppförd av sten, putsad och avfärgad i vitt med mörkare sockel. På själva kyrkobyggnaden tegeltak, på sakristian spåntak, på tornet kopparplåt. Ursprungligen genomgående spån.

EXTERIÖR - Uppförd efter 1823 års ritning med sydportalen liksom även nordportalen, markerad med pilstrar och överliggare med lunettfönster ovanför. Förutom byte av takmaterial och att tornlanterninen tidigare sannolikt var öppen samt att en direktingång har upptagits till sakristian är exteriören oförändrad sedan byggnadstiden.

INTERIÖR - Kyrkorummets inredning förändrades vid 1908 års renovering, då den klassicerande altaruppställningen med altartavlan "Jesus i Getsemane", målad av Ivan Hoflund, samt predikstolen och frontonerna över kordörrarna tillkom. Ursprungligen fanns en altarpredikstol med direktuppgång från sakristian. Öppningen flankerades av pilastrar, som bar upp en fronton. Strålsolen, som ingår i den nuvarande altaruppställningen, var placerad på väggen bakom predikstolen. Bänkinredningen är delvis ursprunglig. Orgelfasaden härrör från 1838 års orgel, läktaren sannolikt från byggnadstiden. Läktarunderbyggnaden med väggar bestående av bred slätspånad panel mot kyrkorummet är resultat av en renovering i slutet av 1970-talet.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993