Stäng fönster Åre kn, MEDSTUGAN 1:2 MEDSTUGAN

Historik
Stalltjärnsstugan, Medstugan och Skalstugan var ursprungligen tre välkända rast- och övernattningsstugor för resande mellan Sverige och Norge. Här drogs så småningom Karl Johansvägen fram och fjällstugorna växte till byar, av vilka Medstugan blev den första.
År 1885 kom Carl Fredrik Liljevalch för första gången till Medstugan. Liljevalch var en välbärgad grosshandlare från Saltskog nära Södertälje som sökt sig till fjällvärlden, delvis av hälsoskäl, men framför allt lockad av naturen med dess jakt- och fiskemöjligheter. De första somrarna bodde Liljevalch inackorderad, men inom några år hade han förvärvat flera gårdar i byn och inlett uppförandet av sin jaktvilla med tillhörande byggnader. Efter ytterligare några år hade Medstugan vuxit till den anläggning det är idag med, förutom jaktvillan, bondgård, mejeri och såg.
Under turismens genombrottstid i Västjämtland under slutet av 1800-talet var det flera välbärgade personer från Sverige och England, som likt Liljevalch kom till fjällvärlden, lockade av framförallt ripjakt och fiske. De mest välbeställda lät uppföra egna jaktvillor och lade under sig stora eftertraktade jaktmarker. Förutom Medstugan tillhör Oscar Dicksons Rensjösätern och engelska villan i Bodsjöedet de mer kända jaktvillorna.

Ur byggnadsminnesbeslut 1999