Stäng fönster Degerfors kn, NYSUNDS KYRKA 1:1 NYSUNDS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - NYSUND

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Socknen utbröts 1638 ur Rudskoga (och Kvistbro) församling. Den bildades av ett flertal byar utefter Letälven, belägna dels på Värmlandssidan, dels på Närkesidan.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger på Värmlandssidan av älven i tätorten Åtorp, nära den östra sockengränsen. Den nuvarande träkyrkan från 1630-talet har troligen haft ett litet medeltida kapell som föregångare, uppfört på den till Riseberga kloster hörande egendomen Sunds gård (låg troligen på Närksidan). Kapellet tjänade sannolikt som andaktställe för de vägfarande på Letstigen mellan Värmland och Närke. Det skall enligt Djurklou ha varit placerat på östra sidan av älven, helt nära bron, men varken dess exakta placering eller utseende är kända.

RASERAD KYRKA / RUIN – Medeltida träkapell av i övrigt okänd utformning.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den befintliga timrade sockenkyrkan härrör i sin äldsta byggnadsfas från 1639. Den bestod ursprungligen av ett långhus med ett troligtvis något smalare och rakt avslutat kor (jämför Södra Råda eller Skagershult). Med utgångspunkt i denna byggnad har kyrkan tillbyggts i flera omgångar. Den har nu korsformad plan med tresidigt koravslut, sakristia på korpartiets nordsida, vapenhus framför den norra och södra korsarmsgaveln samt västtorn. Det nuvarande koret tillkom 1683, korsarmar och vapenhus 1735-40. Sakristian fick sin nuvarande utformning 1758.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - De timrade väggarna är utvändigt spånklädda och rödfärgade samt genombrutna av rundbågiga fönsteröppningar. Korskyrkan har spåntäckta, tjärade sadeltak som är valmade över gavlarna. Västtornet kröns av en reslig spira, vilken fick sin utformning omkring 1740. Ingång via tornets bottenvåning samt vapenhusen. Kyrkorummet täcks av flacka brädvalv. Karlstadsmästaren Petter Mård smyckade 1747 valven med himlingar i grått och blått; mellan korsmittens valvkappor hänger fyra basunblåsande änglar, skulpterade av Isak Schullström. Läktarna i norr och söder uppsattes samtidigt som korsarmarna. År 1840 vitströks väggar och tak samt en del av inredningen. En större restaurering av kyrkorummet, med Bror Almqvist som arkitekt, skedde 1913. Vid detta tillfälle framtogs målningarna på väggar och i valv, samt den nuvarande öppna bänkinredningen förvärvades. År 1971 utförde arkitekt Ove Hidemark en restaurering, varvid en del ursprunglig färgsättning, liksom den stora draperimålningen bakom koret, återställdes. Den återställda interiören, liksom den bevarade fasta inredningen, bidrar till kyrkorummets homogena stilkaraktär. Altaruppsatsen skulpterades 1694 av bildhuggaren Bengt Svensson och kompletterades 1759 av Schullström. Den sistnämnde "påbyggde" 1758-59 även predikstolen, ursprungligen gjord av Olof Ersson och stofferad av Bengt Svensson 1690.