Stäng fönster Söderköping kn, GARVAREN 1 M.FL. GARVAREGÅRDEN

Historik
Kvartersnamnet Garvaren minner om den omfattande läderbearbetning som i äldre tid ägt rum i Söderköping. I Garvaregården garvades hudarna i öppna kar ute på gårdsplanen och bearbetades vidare i nu rivna byggnader inne på gården. De färdiga hudarna såldes sedan i butikslokalen mot Storgatan, där Karlssons läderhandel fanns kvar ända in på 1950-talet. Byggnaden uppfördes omkring 1800 av liggande timmer i en våning, reveterad med vit spritputs och försedd med pilastrar på fasader och gavlar. Förutom butikslokalen inrymdes där garvarmästarens kontor och bostad.
Det andra huset utmed Storgatan är en s.k. källarstuga, dvs. ett medeltida hus med en murad och välvd bottenvåning samt timrad övervåning. Källarvåningen uppfördes troligen redan under 12- eller 1300-talet. Den reser sig ca 2 m över mark och har ca 1,5 m tjocka murar samt inrymmer ett tunnvälvt rum, vars golv ligger ca 1 m under nuvarande marknivå. Den timrade och rödfärgade överbyggnaden, panelad mot gatan, härrör från 1700-talet och inrymmer en bostadslägenhet. I början av 1800-talet inbyggdes trappan upp till bostaden; där fanns tidigare en öppen svalgång.
Lusthuset i trädgården uppfördes omkring 1890-1900. Byggnaden har en öppen veranda med balustrad och figursågade detaljer. Gavelpartiet över entrén har dekor av målade blommor.