Stäng fönster Uppsala kn, ÅLAND 1:1 ÅLANDS KYRKA

Historik
Ålands kyrka ligger vid Sävaån, numera invid väg 72 mellan Uppsala och Sala. Huvuddelen av socknen består av skogsmark. En grundmur söder om kyrkan kan härröra från en äldre kyrka.

Kyrkan är uppförd av gråsten som salkyrka. Sakristia och vapenhus är vidbyggda i norr respektive söder. Kyrkans fasader är putsade, fönsteröppningarna är stickbågiga och långhuset täcks av ett relativt flackt sadeltak.

Långhuset anses härstamma från folkungatid, 1250-1350. Sakristian är sekundär men från samma period. Vapenhus uppfördes senare under medeltiden, troligen 1400-tal. Kyrkans stomme är alltså medeltida, men sitt utseende fick den under 1700- och 1800-talen.

Problem med sättningar och sprickbildning ledde till 1776-års stora reparation. De medeltida valven revs och kyrkan fick ett platt innertak, murarna höjdes och nytt yttertak byggdes. 1800 fortsatte reparationerna, kyrkorummets gipstak färdiggjordes, väggarna vitströks invändigt och rappades utvändigt, fönster upptogs och vidgades.

1906 restaurerades kyrkan under C.A. Ekholms ledning. Interiören restaurerades och fick ny färgsättning 1979-80.