Stäng fönster Säffle kn, LÅNGSERUDS KYRKEBOL 1:8 M.FL. LÅNGSERUDS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - LÅNGSERUD

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Omkring 1500 införlivades Lönnskog och före 1644 Åskog (Åstenskog).

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen ligger i den västra utkanten av slättområdet vid Vänern. Kyrkan är belägen på en höjd ovanför Långens utlopp i Aspen. Kyrkplatsen är av medeltida ursprung, men den befintliga träkyrkan uppfördes till större delen under 1600- och 1700-talen.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: En kyrka av trä uppfördes under medeltiden, men dess utformning är inte känd. Sannolikt riven i samband med att ny kyrka uppfördes på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande träkyrkan har korsformad plan med tresidigt avslutat korparti, utbyggd sakristia i öster samt vapenhus framför syd- och västgavlarna. Det är inte känt om några medeltida partier finns bevarade i den nuvarande kyrkan. Långhus och korparti fick sannolikt sin form under 1600-talet. Korsarmarna tillbyggdes 1722-24. Vid en genomgripande omdaning 1768-1770 förlängdes långhuset i väster samt tillbyggdes sakristia och vapenhus. Ingångarna till kyrkan är via vapenhusen och på den norra gaveln.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans interiör och exteriör präglas av de förändringar som företogs under 1700-talet, då även timmerväggarna höjdes och i stället för det plana innertaket fick kyrkorummet trätunnvalv. Även därefter har dock kyrkan genomgått flera förändringar. En omfattande restaurering utfördes 1886-87, varvid bl.a. den nuvarande öppna bänkinredningen tillkom. Vid genomgripande restaureringar 1925, med Magnus Waerstedt som arkitekt och 1960, utförd av Ragnar Jonsson, har dock avsikten varit att framhäva kyrkans 1700-talskaraktär. Äldre bevarad inredning utgörs av predikstolen, tillkommen vid 1600-talets mitt, samt av altaruppsatsen, varav den övre delen härrör från 1735-1736 och är skulpterad av Nils Falk, och den nedre delen från 1887 består av en nattvardsmålning av Eric Jonaeus.