Stäng fönster Höganäs kn, MÖLLE 12:67 VILLA ITALIENBORG

Historik
Villa Italienborg ligger i centrala Mölle, väl synlig på en bergssluttning. Anläggningen består av en huvudbyggnad i två våningar, utmed östra fasaden finns ett övertäckt trapphus med tillhörande loftgång. Verandor och uthus i en våning ansluter på bottenvåningen i samtliga väderstreck förutom mot huvudfasaden i väster. Mot öster står huset tätt mot bergsluttningen. Huvudbyggnaden står på en torpargrund med grundmurar av betong. Ytterväggarna - en drevad tre tums plankstomme - är mot söder, norr och väster klädda med röda och grå eternitplattor. Mot öster är fasaden täckt med pärlspont. Interiören är till stor del i originalskick och endast begränsade förändringar har skett. 1974 installerades kommunalt avlopp i byggnaden och under 2000/01 har en varsam renovering av Villa Italienborg genomförts. Uthusen och verandorna är stolpkonstruktioner med en utvändig klädsel av träpanel, delvis pärlspont. Fram till 1912 lade Skandinaviska Eternit AB ner mycket pengar på marknadsföring och företaget var därför ofta representerat på utställningar. Med tanke på Villa Italienborgs säregna utseende och enkla konstruktion har det föreslagits att huset skulle härröra från en sådan utställning, varefter det flyttats till sin nuvarande plats. Enligt en inskription i fasaden uppfördes huset 1909-10, men detta har inte kunnat beläggas. På ett vykort poststämplat 1911 återfinns huset på sin nuvarande plats. Som namnet antyder är det mycket i Villa Italienborgs arkitektoniska språk som påminner om en italiensk villa, t.ex. de flacka taken och planlösningen. De rutiga fasaderna kan relateras till antikens diagonalrutiga murar av tegel och concretum. Den diagonalmönstrade fasaden med sina stora välvda fönster, krenelering och mittbalkong ger associationer till Doge-palatset i Venedig. I Villa Italienborg förenas historiserande badortsarkitektur med ett för tiden nytt fasadmaterial.

KÄLLA: Beslut – Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Skåne län, 2002-03-08, Dnr 432-19523-97