Stäng fönster Vetlanda kn, FELSTEGET 8 SVEDBOMSKA VILLAN

Historik
Den Svedbomska villan är ett gott exempel på de villabyggnader som uppfördes av ortens industriidkare efter sekelskiftet 1900, då Vetlanda genomgick en kraftig tillväxt. Villor uppförda i sten, av den Svedbomska villans typ, är dock relativt sällsynta i Jönköpings län. Byggnaden uppfördes 1916 och är ritad av J. N. Norman. Den är uppförd av cementtegel i två våningar. Tegelstenarna är murade i munkförband utom i den synliga entrén som är murad i koppförband. Byggnadskroppen är sammansatt, med bl.a. frontespis, torn, burspråk och utanpåliggande trapphus. En balkong med utskjutande järnräcke finns på norrfasaden. Det brutna valmade taket är belagt med tegel och sockeln är av huggen granit. Tornhuven är täckt med röd falsplåt. Vid en omfattande ombyggnad år 1988 förändrades den ursprungliga rumsindelningen då byggnaden delades in i fyra lägenheter.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Jönköpings län, 1991-10-21, Dnr 221-1309-89