Stäng fönster Gotland kn, HABLINGBO KYRKOGÅRDEN 1:1 HABLINGBO KYRKA

Historik
Hablingbo kyrka är – med undantag för sakristian – i sin helhet uppförd under medel-tiden. Kyrkans äldsta del är tornet, vilket byggdes i början av 1200-talet som full-bordan av en romansk kyrkoanläggning. Den romanska kyrkans kor och långhus revs vid mitten av 1300-talet för att lämna plats åt deras nuvarande motsvarigheter, vilka anses vara uppförda av en byggnadshytta under ledning av den anonyme stenhuggaren och byggmästaren ”Egypticus”. Sakristian tillkom 1730.
Kyrkan har exteriört undergått få föränd¬ringar se¬dan byggnadstiden. Den enda åtgärden av betydelse förutom nybyggnaden av sakristian är att taken sänkts och belagts med tegel, möjligen redan så tidigt som i början av 1600-talet men mest troligt under 1700-talet.